BAHAN-BAHAN:
ikan
bawang putih,bawang merah,halia -dikisar
cili kering-dikisar
cili padi-dipotong kecil
serai-dihiris
tomato-dipotong dadu
daun limau purut-dihiris
kacang peas
sos cili
sos tomato
air secukupnya
garam secukup rasa
minyak untuk mengoreng dan menumis
1.goreng ikan terlebih dahulu dengan garam dan kunyit seperti biasa.
ketepikan dahulu.
2.panaskan minyak,tumiskan bahan kisar bersama cili sehingga garing
3.masukkan cili padi,serai,tomato yang dipotong dadu tadi.
4.masukkan air ikut suka nak kuah banyak mana,diikuti dengan sos cili,
sos tomato dan garam secukup rasa.
5.kemudian baru dimasukkan hirisan daun limau purut bersama kacang peas.
6.akhir sekali,kuah pun sudah kelihatan berminyak-masukkan ikan tadi.
balik-balikkan ia supaya sebati dengan sambalnya. dah pun siap.
sedikit info:

ikan ini juga dikenali dengan nama Inggerisnya YELLOWTAIL FUSILIER.kalau dilihat pada badannya,tetap bersisik,sirip yang tajam dan berwarna sedikit kemerahan,kuning pada ekor.
ALAHAI...
ooo...itu rupanya ikan Delah yer... aku dh nk termuntah dh makan ikan kat umah ni. Si Jebat tu kalo boleh hari2 nk g memancing..dapat pulak Jenahak, Merah, Kerapu..ikannya beso, makan sekali dua dh muak dh..hari ni nk hanto ke Cheras plak..penuhkan peti ais kat sana plak..
ReplyDeletenasib baik pakwe aku ni g mancing sebulan sekali jer. lps ni cuti pjg.ni pun ikan ada lagi.nex wek dh posa sure tk msk kari2 ni...aku plan nk bawk blk kg ikn ni esok.
ReplyDelete