Petang ni untuk minum petang di kelas ngajiku,aku buat kuih lapis. hari ni last day mengaji sebelum puasa.lepas ni kelas akan disambung semula lepas raya.aku namakan kuih ni dengan KUIH LAPIS CITRAWARNA....yelah banyak warnakan hihihi..
selalunya kuih lapis yang mak-mak kita selalu buat atau pun yang ada jual di bawah payung tu biasanya warnanya merah dan putih sahaja kan...tapi kali ni kita ubahkan sedikit.kata orang kasi ‘upgrade’ dengan warna-warna yang lain tanpa menghilangkan originalitinya. Oklah kita lihat bahan-bahannya:
BAHAN-BAHAN
2 cawan santan
1 cawan tepung gandum
½ cawan gula pasir
2 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung jagung/kastard
1 sudu teh garam
Pewarna
1. Gaulkan semua bahan ( kecuali pewarna jangan dulu )
dengan sebati.tapiskan supaya tidak bergentel.
2. Bahagikan adunan kepada berapa warna yang diingini.
3. Panaskan air dalam kukusan
4. Masukkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan kukus selama 5 minit.
5. Kemudian tuangkan pula satu senduk lagi adunan warna yang lain pulak
dan kukus selama 5 minit.
6. Ulangilah proses ini sehingga selesai.
TIPS:
1. Untuk kuih tahan lebih lama dan tak cepat basi-santan
harus dipanaskan seketika
2. Untuk kuih tidak melekat pada loyang-oleskan loyang dengan
sedikit minyak masak dan panaskan seketika dalam kukus
sebelum adunan tepung dimasukkan.
3. Biar kuih sejuk dahulu baru dipotong
*candid Hakimi makan kuih.tak pakai baju sebab baru lepas makan nasi-baju dah kotor.ni makan kuih pulak.
ALAHAI...
pihak penaja
DI SINI KITA BICARA
SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.
FOLLOWERS SAYA
LOVE
LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2010
(238)
-
▼
August
(25)
- 53 TAHUN UNTUK MALAYSIAKU-MERDEKA!!!
- GULAI LEMAK KETAM TAMAN MAJU
- PERGI YANG TAKKAN KEMBALI LAGI
- POPIA PAK YA POWER memang kenyang dah!
- BATAL PUASA KE? BIASA DENGAR TAPI KURANG JELAS...
- TV3-ADA HADIAH UNTUKKU...
- BILA ANAK SIHAT,MAMA PUN SIHAT...
- HFMD-Hakimi masih sakit lagi-ujian untuk kami...
- PENYAKIT TANGAN,KAKI DAN MULUT(HFMD) dan Perawatannya
- ADUH....LAMBAT!!!
- MEE KARI SETIAKAWAN
- BERBUKA DI KG-serangan ketam dan udang!!!
- KANGKUNG? sedap TAPI berhati-hati
- BERSAHUR MEMBAWA BERKAT
- PUASA HARI PERTAMA
- SALAM RAMADAN AL MUBARAK...bukan murtabak ye!
- GULAI IKAN MASIN KURAU DENGAN NENAS
- DOA RAMADHAN MALAIKAT JIBRIL
- RAHSIA DALAM KELUARGA-mari kita ambil tahu
- IKAN DELAH GORENG PEDAS...caraku
- KUIH LAPIS CITRAWARNA
- HANGER TUDUNG UNTUK LEBIH TERSUSUN
- SUP TULANG JINGGA WHI
- IKAN TODAK LOMAK CILI PADI bersama SAWI JERUK
- GEDIKS DI SONG BOX WANGSA WALK
-
▼
August
(25)
CINTA
LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
aku kalau makan kuih lapis ni..makan selapis selapis..tabiat gamaknya..lagi nikmat rasanya..hehe
ReplyDeleteni ko sama spesis cam anak aku gak...dia pun mkn cam tu ...tak pe,ada kwn!
ReplyDelete