oklah kita lihat bahan-bahan nak masak ni.kali ni,aku padankan gulai aku dengan nenas pulak!
BAHAN-BAHAN
Ikan kurau masin
Cili padi,bawang merah dan putih dan kunyit hidup-dikisar
Nenas -potong ikut suka anda. kalau nak senang, macam aku ni-aku beli yang dah siap potong kat budak jual buah depan rumah ni.tengahari ni,pakweku takde,aku ni bab-bab nak kupaskan nenas ni alahai... lagipun bukan nak makan banyak sangat pun! beli rm 2 dah pun cukup...
Garam*
Sedikit asam keping
1.masukkan ikan bersama bahan kisar ke dalam sebuah periuk.
masakkan seketika(biar ikan sebati dengan cili)
2.masukkan santan,asam keping
3.biarkan lauk mendidih baru dimasukkan nenas tadi.
jangan masuk terlalu awal nanti cepat lembik!
4.rasa masin lauk.jika lauk dah cukup masin,tak perlu lagi
dibubuh garam.sebaliknya jika masih tawar,bolehlah bubuh
sedikit garam.
5. masaklah sehingga kuah sedikit berminyak dan dah pun sedia untuk
dihidang. * jangan cepat sangat nak makan- biar sejuk seketika baru sedap
dimakan. baru akan terasa kombinasi masam dan masinnya!
ALAHAI...
No comments:
Post a Comment