pihak penaja
DI SINI KITA BICARA
SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.
FOLLOWERS SAYA
LOVE
LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Tuesday, August 17, 2010
MEE KARI SETIAKAWAN
apa menu buka semalam? nampaknya bulan puasa ni,otak kita yang chef di dapur ni harus sentiasa kreatif untuk menyediakan juadah berbuka ye! tidak nanti orang dalam rumah rasa jemu dan kurang motivasi untuk berpuasa-ni untuk anak-anak lah, bukan yang dah tua-tua ni...hihihi...
semalam aku buat mee kari.yelah kat kampung dah makan yang agak berat-nasi dengan pelbagai lauk oleh mertuaku, kata pakweku hari ni buat yang simple dah lah.fikir jugak apa yang simple nak buat ni?...haah...dapat idea nak buat mee kari! lagi pun hari ni birthday Kak Lang ku-bolehlah jemput dia dan Kak cikku sekali datang berbuka bersama.tapi sayang kek tak ada! lain kali lah nampaknya.petang semalam kan hujan...bila dah hujan,nak keluar pun susah.traffic jam ada di mana-mana.
mee kari ni adalah rangkuman 3 resepi yang satu aku punye sendiri,dan yang dua lagi aku dapat melalui rakan blogger yang lain.masing-masing ada kelainan tersendiri jadi aku rangkumkan ketiga-tiganya makan jadilah MEE KARI SETIAKAWAN. mari kita perhatikan bahan-bahannya.
BAHAN-BAHAN
mee kuning
sawi
taugeh
tauhu goreng-separuh masuk dalam kuah dan separuh lagi
makan semasa hidang
fish cake
bawang putih,bawang merah dan udang kering-dikisar
*cili kering
*rempah kari daging@ makanan laut
dibancuh bersama dengan sedikit air untuk dijadikan pes
3 sekawan
kerang-rebus untuk ambil isinya
udang-dibuang kulit dan rebus kulitnya itu dengan air yang secukupnya
kemudian kisar kulit tersebut untuk mendapat air rebusan
ayam- digoreng dengan garam kunyit dan kemudian dicarik-carik
keledek merah-rebus hingga empuk kemudian kisarkan
telur-rebus dan belah dua
lada merah
limau kasturi
daun kari
santan-untuk kuah lebih ump! gunakan santan dari kelapa parut...
bukan yang kotak punya
minyak masak untuk menumis
air secukupnya
garam secukup rasa
1. panaskan minyak-tumiskan 3 sekawan dan bahan kisar sehingga naik bau.
2. masukkan pes tadi-kacau,masukkan daun kari dan air rebusan udang.
3. kemudian masukkan santan, masukkan juga keledek yang siap dikisar.
4. masukkan udang,kerang,tauhu goreng dan fish cake.
5. rasakan garamnya dan masaklah sehingga kuah menjadi sedikit pekat.
kalau nak kuah banyak,tambahkan air secukupnya.
dah pun siap untuk dihidangkan bersama bahan hiasannya! .
untuk hidangan
- sawi,taugeh dan mee dicelur seketika
- hiriskan lada merah
- limau kasturi dipotong 2
- ayam goreng dicarik-carik
- telur rebus-potong ikut suka la
- tauhu goreng
ALAHAI...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2010
(238)
-
▼
August
(25)
- 53 TAHUN UNTUK MALAYSIAKU-MERDEKA!!!
- GULAI LEMAK KETAM TAMAN MAJU
- PERGI YANG TAKKAN KEMBALI LAGI
- POPIA PAK YA POWER memang kenyang dah!
- BATAL PUASA KE? BIASA DENGAR TAPI KURANG JELAS...
- TV3-ADA HADIAH UNTUKKU...
- BILA ANAK SIHAT,MAMA PUN SIHAT...
- HFMD-Hakimi masih sakit lagi-ujian untuk kami...
- PENYAKIT TANGAN,KAKI DAN MULUT(HFMD) dan Perawatannya
- ADUH....LAMBAT!!!
- MEE KARI SETIAKAWAN
- BERBUKA DI KG-serangan ketam dan udang!!!
- KANGKUNG? sedap TAPI berhati-hati
- BERSAHUR MEMBAWA BERKAT
- PUASA HARI PERTAMA
- SALAM RAMADAN AL MUBARAK...bukan murtabak ye!
- GULAI IKAN MASIN KURAU DENGAN NENAS
- DOA RAMADHAN MALAIKAT JIBRIL
- RAHSIA DALAM KELUARGA-mari kita ambil tahu
- IKAN DELAH GORENG PEDAS...caraku
- KUIH LAPIS CITRAWARNA
- HANGER TUDUNG UNTUK LEBIH TERSUSUN
- SUP TULANG JINGGA WHI
- IKAN TODAK LOMAK CILI PADI bersama SAWI JERUK
- GEDIKS DI SONG BOX WANGSA WALK
-
▼
August
(25)
CINTA
LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
No comments:
Post a Comment