pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
There was an error in this gadget

Thursday, September 2, 2010

GULAI UDANG DAUN KUNYIT

hari ni kita cakap pasal menu pulak ye. masak apa berbuka semalam? aku bergulai semalam-gulai udang dengan daun kunyit.tapi ada jugak aku 'campak' kan sedikit buah belimbing dari pokok tanam sendiri.ni request pakwe akulah yang nak makan dengan belimbing. jadi,ikutkan sajalah kan...ok,jom kita lihat bahan-bahannya.

BAHAN-BAHAN

udangcili padi dan sedikit cili kering
halia
bawang putih dan bawang merah
kunyit hidup
(dikisar semua bahan ini)
santan
air secukupnya
belimbing buluh
daun kunyit dihiris halus
garam secukup rasa


1.masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama santan.

2.biarkan kuah mendidih,masukkan garam dan masukkan belimbing buluh.
jika belimbing masih muda-celur seketika di dalam air panas
atau pun diketuk-ketukkan dengan anak lesung batu biar ia kelihatan
pecah-pecah sedikit.

3.selepas itu barulah dimasukkan udang tadi.balik-balik
sebentar sehingga udang kelihatan merah .

4.akhir sekali masukkan daun kunyit yang telah dihiris halus tadi dan
bolehlah ditutup apinya.dah siap untuk santapan!

*tak perlu lagi nak bubuh asam keping sebab dah ada belimbing tadi.


ALAHAI...

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali

lalala