pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
There was an error in this gadget

Thursday, June 10, 2010

IKAN PARI ASAM PODEH DAUN KESUM


ikan pari, nama saintifiknya Dasyatic @ Stingray dalam Inggerisnya- glamour jugakkan namanya? hihihi...adalah dikatakan bersaudara dengan ikan jerung! tapi jangan panik...takkan lah kita nak masak ikan jerung pulak kan...ni nak masak saudara dia jer si pari masak asam podeh.

BAHAN-BAHAN

ikan paricili kering-dikisar
bawang merah,bawang putih,halia,kunyit hidup dan belacan-dikisar
air secukupnya
daun kesum
bunga kantan
air asam jawa
tomato
garam secukupnya
minyak untuk menumis

1. panaskan minyak dan tumis bahan kisar iaitu bawang dan kawan-kawanya tadi
2. bila dah garing, masukkan cili kering yang juga telah dikisar.
biar sampai cili garing dan berminyak
3. apabila dah garing, masukkan air secukupnya,ikan,daun kesum dan
bunga kantan.biarkan kuah pecah minyak.
4. masukkan air asam jawa,tomato dan garam. biarkan seketika,
bolehlah diangkat untuk dihidang!

* kuahnya kalau berlebih,jangan dibuang-boleh dimakan bersama lempeng,
roti canai atau cekodok.

ALAHAI...

2 comments:

  1. betul cakap ko tu, kuah lebih tu mmg sedap cicah cekodok...ni yg buat tambah naik badan ni...

    ReplyDelete
  2. hahaha....naik bdn, leh naik lg elaun!!!

    ReplyDelete

Blog Archive

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali

lalala