pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
There was an error in this gadget

Monday, June 28, 2010

SUP TULANG BEREMPAH ASHGABAT


ISNIN...permulaan hari untuk ke dapur-melakukan rutin seperti biasa.untuk hari ni sebagai permulaan minggu..ceh..macam dasyat bunyinya.menu hari ini ialah sup tulang berempah Ashgabat. ini adalah gabungan 2 rempah yang diperkenalkan oleh seorang
sahabat,Kak Ija semasa di Asgabat dulu.

BAHAN-BAHAN:

tulang-boleh juga ditukar kepada daging
3 sekawan-kayu manis,buah pelaga dan bunga lawang
rempah sup dan rempah kurma-dibancuh bersama air (jadikan pes)
bawang merah,bawang putih,halia-dikisar
bawang besar kuning
tomato
garam secukup rasa
minyak masak untuk menumis
air secukupnya

1.tumis dahulu 3 sekawan tu dan masukkan bahan kisar.biarkan naik bau

2.masukkan pes rempah tadi serta bawang besar yang telah dipotong bulat.
bawang besar ni seeloknya biar banyak sikit-rasanya akan jadi manis-manis.

3.masukkan air,tulang atau daging tadi.

4.masukkan tomato.kita memang mahukan tomato ini hancur sebati
dalam kuah.selain untuk hilangkan bau hanyir,tomato dapat
memberi sedikit rasa masam dan sedikit kelainan warna pada kuah sup kita.

5.akhir sekali,bila tulang dah empuk,bubuh garam secukupnya,masukkan
bawang besar yang besar(dipotong bulat) serta daun sup.
dah pun jadi!

*cadangan-boleh dimakan bersama sambal bilis atau pun sambal kicap.
untuk budak-budak pula,celurkan sedikit mihun-boleh dimakan bersama sup ini.
tak susahkan...

ALAHAI...

No comments:

Post a Comment

Blog Archive

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali

lalala