pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
There was an error in this gadget

Friday, June 11, 2010

SAGU bersama AIR GULA MELAKA

bila cuaca panas-panas ni, mulalah tercetus idea dessert mendessert ni..( ada ker perkataan ni??)cepat dan mudah dimakan. tak banyak belanja.dalam 1 hari boleh buat 2 kali sebab permintaan tinggi dalam rumah! ni kalau jual bagus ni...(perasan!)

oklah ni bahan-bahannya:

sagu mata ikan( rupa macam mata ikan ker?)
air
gula melaka dan sedikit gula merah
(sure kawan aku si Noorma tu komplen lagi asyik-asyik pakai nama Melaka, tapi memang dah namanya gula Melaka lah, nk buek cam no?)
sedikit pewarna
santan
daun pandan
ice cube
acuan bekas plastik

1.rendam terlebih dulu sagu tu sehingga kembang2.kemudian, masukkan sedikit air (mesti kurang dari sagu tidak
nanti sagu jadi lembik)dan masakkan sagu tadi sehingga jadi pekat.
3.titiskan sedikit pewarna kalau suka-tidak ia hanya warna putih saja.
kalau bubuh warna tu nampak mengoda sikit...
4.dah pekat, tutup api dan masukkan ke dalam bekas acuan
plastik tersebut.sejukkan
5.masakkan air gulanya-masukkan air, daun pandan, gula Melaka
dan gula merah.dah sebati, boleh disejukkan.
6.makanlah sagu tadi dengan air gula dan santan. kalau suka
bubuhlah ice cube atau sejukkan dalam peti sejuk dulu,
lepas tu baru makan...sejuknya....

ALAHAI...

No comments:

Post a Comment

Blog Archive

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali

lalala