pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
There was an error in this gadget

Wednesday, June 2, 2010

RED RUBY MALAYSIANA @thab thim koob


ni salah satu favourite aku kalau pergi makan kat restoran Siam. tapi bila dah dengar cerita yang agak kurang enak berkenaan restoran macam ni, usaha try and error dibuat sendiri untuk hilangkan "mengidam"...hihi...tapi bukan mengidam baby yer!!

bila dah dibuat sendiri, maka aku improvicekan mengikut selera kami.apatah lagi pakweku pulak suka add on. maka jadilah namanya RED RUBY MALAYSIANA (ni kakak aku yg kasi nama)

2 kali percubaan aku, baru mendapat seperti rupa dan rasanye di kedai. ni rupa tak jadi.
bila difikir balik, dapatlah idea,kita try buat macam masak buah melaka. sengkuang yang disaluti tepung ubi harus dimasukkan satu per satu ke dalam periuk. kalau masuk serentak, ia melekat. tak jadilah rupanya macam red ruby... * ni yg dah jadi
BAHAN-BAHAN

sengkuang-dibersih dan potong dadu
tepung jagung -ikut banyak mana sengkuang
santan
perwarna merah
air gula
air kelapa muda
mangga/nangka-potong dadu @panjang
cendol
isi kelapa muda
ice cube-kalau suka

1.gaulkan sengkuang dengan pewarna merah-jangan panik, tangan jadi merah!
2.gaulkan ia dengan tepung ubi, tapi sebelum tu didihkan air.
rebuskan sengkuang yang telah disalut tepung tadi sehingga timbul.
angkat dan toskan airnya.
3.campurkan sengkuang yang dah siap tadi - yang rupa macam red ruby...
bersama santan, air gula,air kelapa muda dan segala yang lain-lain tu.
sejukkan dahulu.lepas tu baru minum..srupppp....

ALAHAI...

No comments:

Post a Comment

Blog Archive

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali

lalala