pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
There was an error in this gadget

Saturday, June 19, 2010

NASI AYAM londu


dah makan tengahari? apa menu tu agaknya...hari ni aku berada di kampung.malam tadi sampai.jadinya bila dah balik kampung ni,kenalah masak ikut permintaan ramai khususnya permintaan dari anak-anak buah.untuk tengahari ni,aku buat nasi ayam londu...hihihi ni nama kampung aku!

BAHAN-BAHAN

*untuk ayam
garam dan serbuk kunyit
serai,halia,bawang putih dan merah-kisar
daun kari
sedikit rempah kari
sedikit sos tomato
sedikit cili kisar.
-digaul semuanya untuk bahan perapan ayam
minyak untuk menggoreng

* untuk sup
3 sekawan-kayu manis,buah pelaga,bunga lawang,
sedikit rempah sup dan sedikit rempah kurma
halia,bawang putih dan bawang merah-dikisar
air secukupnya

*untuk nasi
beras-ikut suka jenis apa yang sedap dimakan
air daripada sup
sedikit garam,sedikit serbuk kunyit dan sedikit planta

*untuk salad daun salad,timun,tomato

*untuk kuah cili
cili merah bawang putih
sedikit gula dan garam
air perahan limau kasturi

*untuk kuah kicap
kicap masin dicampur dengan sedikit air sup tadi

1.untuk ayam tahan lama dan tidak keras walaupun hari dah petang,
rebus seketika ayam itu sebelum diperapkan dengan bahan perapan yang seperti di atas

2.biarkan perap dalam 1 jam ,kemudian barulah digoreng.

3.untuk sup pula-panaskan periuk,tumiskan bahan kisar, masukkan 3
sekawan dan goreng hingga naik bau,masukkan air secukupnya

4.masukkan rempah sup dan rempah kurma yang telah dibancuh dengan
sedikit air. masukkan garam secukup rasa.*selalunya aku masukkan ayam
tadi untuk dijadikan air rebusan. kalau tidak pun,boleh masukkan
kiub pati ayam.

5.untuk kuah cili-kisar semua bahan tadi.selepas itu diperahkan
sedikit limau kasturi.

6.untuk nasi,basuhkan beras dan gunakan air sup tadi sebagai air masakan.
bubuh sedikit garam,sedikit planta.bila nasi hampir masak,bubuhkan sedikit
serbuk kunyit.dah pun siap!


*memang hanya untuk tengahari jer dah habis...malam kene fikir lain!
ALAHAI...

No comments:

Post a Comment

Blog Archive

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali

lalala