pihak penaja
DI SINI KITA BICARA
SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.
FOLLOWERS SAYA
LOVE
LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Tuesday, June 22, 2010
BUBUR PUTERI MANDI omakku
Bubur ni memang kesukaan arwah makku...sedapnya kalau dapat kelapa muda!terasa mulut tu...emmmm...lembutnya.tapi kat Kl ni payah sikit nak dapat isi kelapa yang muda.kalau ada pun sudah “sedikit” kasar.
Tapi peluang balik kampung baru-baru ni,aku tak lepaskan peluang untuk menyuruh pakweku mengambil kelapa muda.niat hati nak buat puteri mandi ni dengan buah Melaka.
Untuk hari ni,kita buat dulu bubur puteri mandi. Kalian kat luar sana dah mandi ker? Hihihi...
BAHAN-BAHAN
Tepung pulut
Kelapa muda-diparut*-jangan terlalu muda@kalau tidak pun ambik isi kelapa yang putih sahaja
Sedikit pewarna pelbagai warna
air
Gula merah dan sedikit gula pasir(ikut suka manisnyer)
Daun pandan
1.tepung pulut dibancuh dengan air hingga menjadi doh yang boleh digentel
2. untuk generasi kini yang membuatnya, aku dah ubahsuai sedikit dengan
memasukkan sedikit pewarna kepada bahan bancuhan.
3.apabila bancuhan tadi dah sebati,asingkan kepada beberapa bahagian
dan setiap satu dibubuhkan dengan titisan warna sedikit.
4.sementara itu,didihkan air dalam periuk untuk merebus adunan ini nanti
5.adunan tepung digentelkan kecil-kecil seperti ini....dan masukkan
ke dalam didihan air tadi.
6.angkat apabila ia sudah terapung di permukaan dan masukkan ke dalam
mangkuk yang berisi air.biarkan seketika sehingga habis semua adunan
tadi dibuat.
7.masakkan kuahnya- masakkan air bersama gula merah,campakkan sehelai
daun pandan,masukkan kelapa parut tadi.kacau sebati dan akhirnya
masukkan semua adunan yang siap direbus tadi.
Dah pun siap...kalau dulu,makku hanya buat warna yang original sahaja iaitu putih,tapi kini aku buat sedikit perubahan...budak-budak pun suka tengok
macam ni...
ALAHAI...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2010
(238)
-
▼
June
(40)
- IKON@IDOLA-siapa di hati?
- WANGSA SOUR CHILLI IKAN DURI... peh
- HATI antara CINTA DAN BAHAGIA
- SUP TULANG BEREMPAH ASHGABAT
- RESTORAN INTAI-INTAI- makan sampai nangis
- PHYTO FIBER-alternatif untuk maintain badan
- TABIAT PEMAKANAN TERBAIK
- LEMPENG KELAPA bersama SAMBAL BILIS ala kampung
- SOTONG goreng KUNYIT MALAYA
- IKAN PUYU WITH PICKLED SPICES
- CAMERON PART(III) –gambar, satu memori...
- BUBUR PUTERI MANDI omakku
- AYAM MASAK TOMATO special request!
- PAPA...happy father's day.Ina ada hadiah!
- SELAMAT HARI BAPA !!! andalah tunggak keluarga...
- NASI AYAM londu
- IKAN KURAU MASIN masak LOMAK CILI PADI terung
- 9 AZAB Seksa Wanita MENANTI Kerana 9 DOSA
- PULUT bersama SERAWA DURIAN
- CAMERON PART (II) pose saja...
- PERUT masak LOMAK CILI PADI REBUNG
- STRAWBERI COKLAT
- CAMERON PART(1) satu perkongsian cerita...
- SALAM KEMBALI
- PRE PRODUCTION KEDUA
- PRE PRODUCTION KE CAMERON HIGHLANDS
- SAGU bersama AIR GULA MELAKA
- IKAN PARI ASAM PODEH DAUN KESUM
- KEK BATIK MARRIE
- PEDAL AYAM goreng KUNYIT
- IKAN NYOK-NYOK masak kari bersama BENDI
- RESTORAN TANJUNG SEAFOOD-makan ala Thai
- MEE GORENG BASAH LAKIKU
- MAKAN STIMBOT
- SUKA@TAK SUKA SUAMI PADA ISTERI?
- KUIH KERIA OMAKKU
- JUN-separuh sudah berlalu, berbaki separuh lagi...
- RED RUBY MALAYSIANA @thab thim koob
- MEAT KURMA with POTATO
- NASI HUJAN PANAS MALAYA
-
▼
June
(40)
CINTA
LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
No comments:
Post a Comment