pihak penaja
DI SINI KITA BICARA
SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.
FOLLOWERS SAYA
LOVE
LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Tuesday, June 8, 2010
IKAN NYOK-NYOK masak kari bersama BENDI
semalam tak sempat nak update blog...memang buzy sesangat...ada anak buah datang,jadinya memasak tu dah tentulah kan! lepas tu ikut pulak mereka ni window shopping di Wangsa Walk. melayan permintaan Sakinah-hari nak enjoy katanya. pergi main di game center, masuk ke karaoke, pergi beli kain langsir dan menghantar tempah.
malam pulak, ada ipar yang datang...tulah sampai tak terbuka laptop ni. ari ni kita jumpa semula.
hari ni masak ikan nyok-nyok. pernah dengar nama ni? ni rupanye. selalu beli di tani pasar ni bahan-bahan nak masak kari
BAHAN-BAHAN
ikan nyok-nyok
serbuk rempah kari ikan yang dibancuh dengan air(jadi pes)
bawang merah,bawang putih, halia-dikisar
santan
bendi
tomato
minyak untuk menumis
garam
daun kari
air asam jawa
1.panaskan minyak dan tumis bahan kisar
2.masukkan bahan pes tadi dan goreng sehingga naik bau.
3.masukkan daun kari
3.masukkan santan, bila dah sedikit berminyak, masukkan ikan
4.separuh masak, masukkan tomato, garam dan sedikit air asam jawa.
5.akhir sekali masukkan bendi-tak perlu layu sangat
sedap jika masih sedikit ranggup.dah pun siap!
*biarkan sejuk...seeloknya jangan makan terus. biarkan seketika dulu.
kalau aku pula, lebih suka masak di awal pagi, dan makan bila tengahari
atau petang nanti...karinya dah pekat...emmm...ala-ala mamak punya kari!
ALAHAI...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2010
(238)
-
▼
June
(40)
- IKON@IDOLA-siapa di hati?
- WANGSA SOUR CHILLI IKAN DURI... peh
- HATI antara CINTA DAN BAHAGIA
- SUP TULANG BEREMPAH ASHGABAT
- RESTORAN INTAI-INTAI- makan sampai nangis
- PHYTO FIBER-alternatif untuk maintain badan
- TABIAT PEMAKANAN TERBAIK
- LEMPENG KELAPA bersama SAMBAL BILIS ala kampung
- SOTONG goreng KUNYIT MALAYA
- IKAN PUYU WITH PICKLED SPICES
- CAMERON PART(III) –gambar, satu memori...
- BUBUR PUTERI MANDI omakku
- AYAM MASAK TOMATO special request!
- PAPA...happy father's day.Ina ada hadiah!
- SELAMAT HARI BAPA !!! andalah tunggak keluarga...
- NASI AYAM londu
- IKAN KURAU MASIN masak LOMAK CILI PADI terung
- 9 AZAB Seksa Wanita MENANTI Kerana 9 DOSA
- PULUT bersama SERAWA DURIAN
- CAMERON PART (II) pose saja...
- PERUT masak LOMAK CILI PADI REBUNG
- STRAWBERI COKLAT
- CAMERON PART(1) satu perkongsian cerita...
- SALAM KEMBALI
- PRE PRODUCTION KEDUA
- PRE PRODUCTION KE CAMERON HIGHLANDS
- SAGU bersama AIR GULA MELAKA
- IKAN PARI ASAM PODEH DAUN KESUM
- KEK BATIK MARRIE
- PEDAL AYAM goreng KUNYIT
- IKAN NYOK-NYOK masak kari bersama BENDI
- RESTORAN TANJUNG SEAFOOD-makan ala Thai
- MEE GORENG BASAH LAKIKU
- MAKAN STIMBOT
- SUKA@TAK SUKA SUAMI PADA ISTERI?
- KUIH KERIA OMAKKU
- JUN-separuh sudah berlalu, berbaki separuh lagi...
- RED RUBY MALAYSIANA @thab thim koob
- MEAT KURMA with POTATO
- NASI HUJAN PANAS MALAYA
-
▼
June
(40)
CINTA
LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
No comments:
Post a Comment