Ikan kurau ni aku kirim dengan kakakku yang ke Kuantan baru-baru ni.sesekali makan ikan masin macam ni pun, sedap juga.yelah biasa makan ikan segar jer kan...tak lah segar sangat di pasar tu...tapi ikan masin ni pun tak bolehlah selalu diamalkan...bahaya juga.dalam bahaya-bahaya tu...sedap juga!hahah sapa nak jawab kan?...jangan potong selera! Tengok bahan-bahannya.
BAHAN-BAHAN
Ikan kurau masin *gambar sebelum terlupa nak ambil
Cili padi,bawang merah dan putih dan kunyit hidup-dikisar
Terung dibelah dua
Santan
Garam*
Sedikit asam keping
1.masukkan ikan bersama bahan kisar ke dalam sebuah periuk.
masakkan seketika
(biar ikan sebati dengan cili)
2.masukkan santan,asam keping
3.biarkan lauk mendidih baru dimasukkan terung tadi.
jangan masuk terlalu awal nanti cepat lembik!
4.rasa masin lauk.jika lauk dah cukup masin,tak perlu lagi
dibubuh garam.sebaliknya jika masih tawar,bolehlah bubuh
sedikit garam.
*tips untuk hilang masin ikan-rendam dengan sedikit garam
seketika sebelum masak.
*rasa dulu garamnya,jangan terus bubuh garam.takut nanti
jadi cerita Aziz Sattar dalam Seniman Bujang Lapok...
ALAHAI...
salam..aiyooo dah lama tak buek lauk ni..akak suko campur dengan nanas..lagi best ikan sepat..meleleh air liur dibuatnya.
ReplyDeleteooo kak oi...memang lah ikan masin ni apa jer masuk memang peh...tak yah nak lauk2 lain.ni pun dh cukup!
ReplyDelete