pihak penaja
DI SINI KITA BICARA
SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.
FOLLOWERS SAYA
LOVE
LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Wednesday, June 2, 2010
RED RUBY MALAYSIANA @thab thim koob
ni salah satu favourite aku kalau pergi makan kat restoran Siam. tapi bila dah dengar cerita yang agak kurang enak berkenaan restoran macam ni, usaha try and error dibuat sendiri untuk hilangkan "mengidam"...hihi...tapi bukan mengidam baby yer!!
bila dah dibuat sendiri, maka aku improvicekan mengikut selera kami.apatah lagi pakweku pulak suka add on. maka jadilah namanya RED RUBY MALAYSIANA (ni kakak aku yg kasi nama)
2 kali percubaan aku, baru mendapat seperti rupa dan rasanye di kedai. ni rupa tak jadi.
bila difikir balik, dapatlah idea,kita try buat macam masak buah melaka. sengkuang yang disaluti tepung ubi harus dimasukkan satu per satu ke dalam periuk. kalau masuk serentak, ia melekat. tak jadilah rupanya macam red ruby... * ni yg dah jadi
BAHAN-BAHAN
sengkuang-dibersih dan potong dadu
tepung jagung -ikut banyak mana sengkuang
santan
perwarna merah
air gula
air kelapa muda
mangga/nangka-potong dadu @panjang
cendol
isi kelapa muda
ice cube-kalau suka
1.gaulkan sengkuang dengan pewarna merah-jangan panik, tangan jadi merah!
2.gaulkan ia dengan tepung ubi, tapi sebelum tu didihkan air.
rebuskan sengkuang yang telah disalut tepung tadi sehingga timbul.
angkat dan toskan airnya.
3.campurkan sengkuang yang dah siap tadi - yang rupa macam red ruby...
bersama santan, air gula,air kelapa muda dan segala yang lain-lain tu.
sejukkan dahulu.lepas tu baru minum..srupppp....
ALAHAI...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2010
(238)
-
▼
June
(40)
- IKON@IDOLA-siapa di hati?
- WANGSA SOUR CHILLI IKAN DURI... peh
- HATI antara CINTA DAN BAHAGIA
- SUP TULANG BEREMPAH ASHGABAT
- RESTORAN INTAI-INTAI- makan sampai nangis
- PHYTO FIBER-alternatif untuk maintain badan
- TABIAT PEMAKANAN TERBAIK
- LEMPENG KELAPA bersama SAMBAL BILIS ala kampung
- SOTONG goreng KUNYIT MALAYA
- IKAN PUYU WITH PICKLED SPICES
- CAMERON PART(III) –gambar, satu memori...
- BUBUR PUTERI MANDI omakku
- AYAM MASAK TOMATO special request!
- PAPA...happy father's day.Ina ada hadiah!
- SELAMAT HARI BAPA !!! andalah tunggak keluarga...
- NASI AYAM londu
- IKAN KURAU MASIN masak LOMAK CILI PADI terung
- 9 AZAB Seksa Wanita MENANTI Kerana 9 DOSA
- PULUT bersama SERAWA DURIAN
- CAMERON PART (II) pose saja...
- PERUT masak LOMAK CILI PADI REBUNG
- STRAWBERI COKLAT
- CAMERON PART(1) satu perkongsian cerita...
- SALAM KEMBALI
- PRE PRODUCTION KEDUA
- PRE PRODUCTION KE CAMERON HIGHLANDS
- SAGU bersama AIR GULA MELAKA
- IKAN PARI ASAM PODEH DAUN KESUM
- KEK BATIK MARRIE
- PEDAL AYAM goreng KUNYIT
- IKAN NYOK-NYOK masak kari bersama BENDI
- RESTORAN TANJUNG SEAFOOD-makan ala Thai
- MEE GORENG BASAH LAKIKU
- MAKAN STIMBOT
- SUKA@TAK SUKA SUAMI PADA ISTERI?
- KUIH KERIA OMAKKU
- JUN-separuh sudah berlalu, berbaki separuh lagi...
- RED RUBY MALAYSIANA @thab thim koob
- MEAT KURMA with POTATO
- NASI HUJAN PANAS MALAYA
-
▼
June
(40)
CINTA
LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
No comments:
Post a Comment