ni salah satu favourite aku kalau pergi makan kat restoran Siam. tapi bila dah dengar cerita yang agak kurang enak berkenaan restoran macam ni, usaha try and error dibuat sendiri untuk hilangkan "mengidam"...hihi...tapi bukan mengidam baby yer!!
bila dah dibuat sendiri, maka aku improvicekan mengikut selera kami.apatah lagi pakweku pulak suka add on. maka jadilah namanya RED RUBY MALAYSIANA (ni kakak aku yg kasi nama)
2 kali percubaan aku, baru mendapat seperti rupa dan rasanye di kedai. ni rupa tak jadi.
bila difikir balik, dapatlah idea,kita try buat macam masak buah melaka. sengkuang yang disaluti tepung ubi harus dimasukkan satu per satu ke dalam periuk. kalau masuk serentak, ia melekat. tak jadilah rupanya macam red ruby... * ni yg dah jadi
BAHAN-BAHAN
sengkuang-dibersih dan potong dadu
tepung jagung -ikut banyak mana sengkuang
santan
perwarna merah
air gula
air kelapa muda
mangga/nangka-potong dadu @panjang
cendol
isi kelapa muda
ice cube-kalau suka
1.gaulkan sengkuang dengan pewarna merah-jangan panik, tangan jadi merah!
2.gaulkan ia dengan tepung ubi, tapi sebelum tu didihkan air.
rebuskan sengkuang yang telah disalut tepung tadi sehingga timbul.
angkat dan toskan airnya.
3.campurkan sengkuang yang dah siap tadi - yang rupa macam red ruby...
bersama santan, air gula,air kelapa muda dan segala yang lain-lain tu.
sejukkan dahulu.lepas tu baru minum..srupppp....
ALAHAI...
No comments:
Post a Comment