salam Jumaat semua, pagi ni nak share sikit sarapan pagi tadi.selalunya sarapan pagi aku selalu buat nasi goreng..ni memang macam-macam jenis buat, roti telur,bihun goreng pelbagai perasa dan juga mee goreng.hari ni pulak yang lain. cuaca pulak mendung pagi ni...makan pulak lempeng...macam zaman budak-budak dulu kat kampung.
kalau nak buat lempeng kelapa ni,seeloknya dapatkan kelapa yang muda-lembut sikit.kalau tak ada pun,ambik yang putih jer.kalau kelapa kat kedai tu,suruh mesin yang putih jangan sampai kene pada kulitnya. ni caranya. mudah jer.
BAHAN-BAHAN
kelapa
tepung gandum
2-3 sudu tepung superfine
sedikit garam
air secukupnya
sedikit minyak untuk menggoreng lempeng
1.bancuh semua bahan tadi-jangan terlalu lembik adunan.
2.panaskan kuali-seeloknya kuali leper macam goreng roti canai tu.
3.sapukan sedikit minyak ke atasnya untuk elak tepung melekat.
4.ambik dalam 1 senduk adunan dan ratakan di atas kuali.
5.masakkan ia sehingga agak sedikit garing dan boleh diangkat.
SAMBAL BILIS
ikan bilis
cili kisar
bawang merah dan bawang putih
sekeping asam keping
garam secukupnya
minyak masak untuk menggoreng
air secukupnya
1.panaskan minyak dan goreng terlebih dulu ikan bilis.ketepikan
2.panaskan minyak sekali lagi,tumiskan bawang merah dan putih.
3.masukkan cili dan goreng garing.tambahkan air secukupnya
4.masukkan asam keping,garam secukupnya dan biar sampai sambal
sedikit berminyak.
5.akhir sekali masukkan ikan bilis tadi. gaul rata.dah pun siap.
* untuk elak terlalu pedas,bolehlah dibubuh sedikit gula ke dalam
sambal ini semasa menggoreng tadi.
ALAHAI...
No comments:
Post a Comment