pihak penaja
DI SINI KITA BICARA
SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.
FOLLOWERS SAYA
LOVE
LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Friday, June 25, 2010
LEMPENG KELAPA bersama SAMBAL BILIS ala kampung
salam Jumaat semua, pagi ni nak share sikit sarapan pagi tadi.selalunya sarapan pagi aku selalu buat nasi goreng..ni memang macam-macam jenis buat, roti telur,bihun goreng pelbagai perasa dan juga mee goreng.hari ni pulak yang lain. cuaca pulak mendung pagi ni...makan pulak lempeng...macam zaman budak-budak dulu kat kampung.
kalau nak buat lempeng kelapa ni,seeloknya dapatkan kelapa yang muda-lembut sikit.kalau tak ada pun,ambik yang putih jer.kalau kelapa kat kedai tu,suruh mesin yang putih jangan sampai kene pada kulitnya. ni caranya. mudah jer.
BAHAN-BAHAN
kelapa
tepung gandum
2-3 sudu tepung superfine
sedikit garam
air secukupnya
sedikit minyak untuk menggoreng lempeng
1.bancuh semua bahan tadi-jangan terlalu lembik adunan.
2.panaskan kuali-seeloknya kuali leper macam goreng roti canai tu.
3.sapukan sedikit minyak ke atasnya untuk elak tepung melekat.
4.ambik dalam 1 senduk adunan dan ratakan di atas kuali.
5.masakkan ia sehingga agak sedikit garing dan boleh diangkat.
SAMBAL BILIS
ikan bilis
cili kisar
bawang merah dan bawang putih
sekeping asam keping
garam secukupnya
minyak masak untuk menggoreng
air secukupnya
1.panaskan minyak dan goreng terlebih dulu ikan bilis.ketepikan
2.panaskan minyak sekali lagi,tumiskan bawang merah dan putih.
3.masukkan cili dan goreng garing.tambahkan air secukupnya
4.masukkan asam keping,garam secukupnya dan biar sampai sambal
sedikit berminyak.
5.akhir sekali masukkan ikan bilis tadi. gaul rata.dah pun siap.
* untuk elak terlalu pedas,bolehlah dibubuh sedikit gula ke dalam
sambal ini semasa menggoreng tadi.
ALAHAI...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2010
(238)
-
▼
June
(40)
- IKON@IDOLA-siapa di hati?
- WANGSA SOUR CHILLI IKAN DURI... peh
- HATI antara CINTA DAN BAHAGIA
- SUP TULANG BEREMPAH ASHGABAT
- RESTORAN INTAI-INTAI- makan sampai nangis
- PHYTO FIBER-alternatif untuk maintain badan
- TABIAT PEMAKANAN TERBAIK
- LEMPENG KELAPA bersama SAMBAL BILIS ala kampung
- SOTONG goreng KUNYIT MALAYA
- IKAN PUYU WITH PICKLED SPICES
- CAMERON PART(III) –gambar, satu memori...
- BUBUR PUTERI MANDI omakku
- AYAM MASAK TOMATO special request!
- PAPA...happy father's day.Ina ada hadiah!
- SELAMAT HARI BAPA !!! andalah tunggak keluarga...
- NASI AYAM londu
- IKAN KURAU MASIN masak LOMAK CILI PADI terung
- 9 AZAB Seksa Wanita MENANTI Kerana 9 DOSA
- PULUT bersama SERAWA DURIAN
- CAMERON PART (II) pose saja...
- PERUT masak LOMAK CILI PADI REBUNG
- STRAWBERI COKLAT
- CAMERON PART(1) satu perkongsian cerita...
- SALAM KEMBALI
- PRE PRODUCTION KEDUA
- PRE PRODUCTION KE CAMERON HIGHLANDS
- SAGU bersama AIR GULA MELAKA
- IKAN PARI ASAM PODEH DAUN KESUM
- KEK BATIK MARRIE
- PEDAL AYAM goreng KUNYIT
- IKAN NYOK-NYOK masak kari bersama BENDI
- RESTORAN TANJUNG SEAFOOD-makan ala Thai
- MEE GORENG BASAH LAKIKU
- MAKAN STIMBOT
- SUKA@TAK SUKA SUAMI PADA ISTERI?
- KUIH KERIA OMAKKU
- JUN-separuh sudah berlalu, berbaki separuh lagi...
- RED RUBY MALAYSIANA @thab thim koob
- MEAT KURMA with POTATO
- NASI HUJAN PANAS MALAYA
-
▼
June
(40)
CINTA
LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
No comments:
Post a Comment