pihak penaja
DI SINI KITA BICARA
SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.
FOLLOWERS SAYA
LOVE
LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Monday, June 28, 2010
SUP TULANG BEREMPAH ASHGABAT
ISNIN...permulaan hari untuk ke dapur-melakukan rutin seperti biasa.untuk hari ni sebagai permulaan minggu..ceh..macam dasyat bunyinya.menu hari ini ialah sup tulang berempah Ashgabat. ini adalah gabungan 2 rempah yang diperkenalkan oleh seorang
sahabat,Kak Ija semasa di Asgabat dulu.
BAHAN-BAHAN:
tulang-boleh juga ditukar kepada daging
3 sekawan-kayu manis,buah pelaga dan bunga lawang
rempah sup dan rempah kurma-dibancuh bersama air (jadikan pes)
bawang merah,bawang putih,halia-dikisar
bawang besar kuning
tomato
garam secukup rasa
minyak masak untuk menumis
air secukupnya
1.tumis dahulu 3 sekawan tu dan masukkan bahan kisar.biarkan naik bau
2.masukkan pes rempah tadi serta bawang besar yang telah dipotong bulat.
bawang besar ni seeloknya biar banyak sikit-rasanya akan jadi manis-manis.
3.masukkan air,tulang atau daging tadi.
4.masukkan tomato.kita memang mahukan tomato ini hancur sebati
dalam kuah.selain untuk hilangkan bau hanyir,tomato dapat
memberi sedikit rasa masam dan sedikit kelainan warna pada kuah sup kita.
5.akhir sekali,bila tulang dah empuk,bubuh garam secukupnya,masukkan
bawang besar yang besar(dipotong bulat) serta daun sup.
dah pun jadi!
*cadangan-boleh dimakan bersama sambal bilis atau pun sambal kicap.
untuk budak-budak pula,celurkan sedikit mihun-boleh dimakan bersama sup ini.
tak susahkan...
ALAHAI...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2010
(238)
-
▼
June
(40)
- IKON@IDOLA-siapa di hati?
- WANGSA SOUR CHILLI IKAN DURI... peh
- HATI antara CINTA DAN BAHAGIA
- SUP TULANG BEREMPAH ASHGABAT
- RESTORAN INTAI-INTAI- makan sampai nangis
- PHYTO FIBER-alternatif untuk maintain badan
- TABIAT PEMAKANAN TERBAIK
- LEMPENG KELAPA bersama SAMBAL BILIS ala kampung
- SOTONG goreng KUNYIT MALAYA
- IKAN PUYU WITH PICKLED SPICES
- CAMERON PART(III) –gambar, satu memori...
- BUBUR PUTERI MANDI omakku
- AYAM MASAK TOMATO special request!
- PAPA...happy father's day.Ina ada hadiah!
- SELAMAT HARI BAPA !!! andalah tunggak keluarga...
- NASI AYAM londu
- IKAN KURAU MASIN masak LOMAK CILI PADI terung
- 9 AZAB Seksa Wanita MENANTI Kerana 9 DOSA
- PULUT bersama SERAWA DURIAN
- CAMERON PART (II) pose saja...
- PERUT masak LOMAK CILI PADI REBUNG
- STRAWBERI COKLAT
- CAMERON PART(1) satu perkongsian cerita...
- SALAM KEMBALI
- PRE PRODUCTION KEDUA
- PRE PRODUCTION KE CAMERON HIGHLANDS
- SAGU bersama AIR GULA MELAKA
- IKAN PARI ASAM PODEH DAUN KESUM
- KEK BATIK MARRIE
- PEDAL AYAM goreng KUNYIT
- IKAN NYOK-NYOK masak kari bersama BENDI
- RESTORAN TANJUNG SEAFOOD-makan ala Thai
- MEE GORENG BASAH LAKIKU
- MAKAN STIMBOT
- SUKA@TAK SUKA SUAMI PADA ISTERI?
- KUIH KERIA OMAKKU
- JUN-separuh sudah berlalu, berbaki separuh lagi...
- RED RUBY MALAYSIANA @thab thim koob
- MEAT KURMA with POTATO
- NASI HUJAN PANAS MALAYA
-
▼
June
(40)
CINTA
LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
No comments:
Post a Comment