rutin ke dapur bermula kembali..hari ni masak agak berat sikit sebabnya ada kak cik ku nak datang. nak bekalkan dia sikit. yelah,benda yang jarang-jarang masak ni,bestnya kalau dapat di kongsikan sama-sama.
BAHAN-BAHAN
perut lembu lah ye!-rebus dahulu
cili padi,kunyit hidup,bawang merah dan putih,halia-dikisar
rebung yang telah dicelur dahulu
santan
asam keping
1 batang serai-dititik
garam secukupnya.
1.masukkan bahan kisar tadi ke dalam periuk bersama perut
2.masakkan seketika bahan ini-biar mesra seketika perut dengan cili
3.masukkan santan,serai,asam keping dan garam
4.apabila kuah dah mendidih, baru masukkan rebung yang telah dicelur tadi.
5.rasa kuahnya, bila cukup rasa dan nampak kuah pun dah berminyak,tutup api.
siap dah pun...
*rebung-jika beli pun harus sekejap dicelur.kemudian diramas dan toskan airnya.
masuk rebung setelah kuah mendidih untuk elak rebung cepat hancur.
*jika rebung dah cukup masam, tak perlu nak bubuh asam keping lagi.
*kunyit hidup boleh juga diganti dengan serbuk kunyit.
ALAHAI...
No comments:
Post a Comment