pihak penaja
DI SINI KITA BICARA
SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.
FOLLOWERS SAYA
LOVE
LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Saturday, June 19, 2010
NASI AYAM londu
dah makan tengahari? apa menu tu agaknya...hari ni aku berada di kampung.malam tadi sampai.jadinya bila dah balik kampung ni,kenalah masak ikut permintaan ramai khususnya permintaan dari anak-anak buah.untuk tengahari ni,aku buat nasi ayam londu...hihihi ni nama kampung aku!
BAHAN-BAHAN
*untuk ayam
garam dan serbuk kunyit
serai,halia,bawang putih dan merah-kisar
daun kari
sedikit rempah kari
sedikit sos tomato
sedikit cili kisar.
-digaul semuanya untuk bahan perapan ayam
minyak untuk menggoreng
* untuk sup
3 sekawan-kayu manis,buah pelaga,bunga lawang,
sedikit rempah sup dan sedikit rempah kurma
halia,bawang putih dan bawang merah-dikisar
air secukupnya
*untuk nasi
beras-ikut suka jenis apa yang sedap dimakan
air daripada sup
sedikit garam,sedikit serbuk kunyit dan sedikit planta
*untuk salad daun salad,timun,tomato
*untuk kuah cili
cili merah bawang putih
sedikit gula dan garam
air perahan limau kasturi
*untuk kuah kicap
kicap masin dicampur dengan sedikit air sup tadi
1.untuk ayam tahan lama dan tidak keras walaupun hari dah petang,
rebus seketika ayam itu sebelum diperapkan dengan bahan perapan yang seperti di atas
2.biarkan perap dalam 1 jam ,kemudian barulah digoreng.
3.untuk sup pula-panaskan periuk,tumiskan bahan kisar, masukkan 3
sekawan dan goreng hingga naik bau,masukkan air secukupnya
4.masukkan rempah sup dan rempah kurma yang telah dibancuh dengan
sedikit air. masukkan garam secukup rasa.*selalunya aku masukkan ayam
tadi untuk dijadikan air rebusan. kalau tidak pun,boleh masukkan
kiub pati ayam.
5.untuk kuah cili-kisar semua bahan tadi.selepas itu diperahkan
sedikit limau kasturi.
6.untuk nasi,basuhkan beras dan gunakan air sup tadi sebagai air masakan.
bubuh sedikit garam,sedikit planta.bila nasi hampir masak,bubuhkan sedikit
serbuk kunyit.dah pun siap!
*memang hanya untuk tengahari jer dah habis...malam kene fikir lain!
ALAHAI...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2010
(238)
-
▼
June
(40)
- IKON@IDOLA-siapa di hati?
- WANGSA SOUR CHILLI IKAN DURI... peh
- HATI antara CINTA DAN BAHAGIA
- SUP TULANG BEREMPAH ASHGABAT
- RESTORAN INTAI-INTAI- makan sampai nangis
- PHYTO FIBER-alternatif untuk maintain badan
- TABIAT PEMAKANAN TERBAIK
- LEMPENG KELAPA bersama SAMBAL BILIS ala kampung
- SOTONG goreng KUNYIT MALAYA
- IKAN PUYU WITH PICKLED SPICES
- CAMERON PART(III) –gambar, satu memori...
- BUBUR PUTERI MANDI omakku
- AYAM MASAK TOMATO special request!
- PAPA...happy father's day.Ina ada hadiah!
- SELAMAT HARI BAPA !!! andalah tunggak keluarga...
- NASI AYAM londu
- IKAN KURAU MASIN masak LOMAK CILI PADI terung
- 9 AZAB Seksa Wanita MENANTI Kerana 9 DOSA
- PULUT bersama SERAWA DURIAN
- CAMERON PART (II) pose saja...
- PERUT masak LOMAK CILI PADI REBUNG
- STRAWBERI COKLAT
- CAMERON PART(1) satu perkongsian cerita...
- SALAM KEMBALI
- PRE PRODUCTION KEDUA
- PRE PRODUCTION KE CAMERON HIGHLANDS
- SAGU bersama AIR GULA MELAKA
- IKAN PARI ASAM PODEH DAUN KESUM
- KEK BATIK MARRIE
- PEDAL AYAM goreng KUNYIT
- IKAN NYOK-NYOK masak kari bersama BENDI
- RESTORAN TANJUNG SEAFOOD-makan ala Thai
- MEE GORENG BASAH LAKIKU
- MAKAN STIMBOT
- SUKA@TAK SUKA SUAMI PADA ISTERI?
- KUIH KERIA OMAKKU
- JUN-separuh sudah berlalu, berbaki separuh lagi...
- RED RUBY MALAYSIANA @thab thim koob
- MEAT KURMA with POTATO
- NASI HUJAN PANAS MALAYA
-
▼
June
(40)
CINTA
LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
No comments:
Post a Comment