pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Powered By Blogger

Tuesday, May 4, 2010

DAGING MASAK ASAM LONDU


menu hari ini daging masak asam Londu. dah lama juga tak buat resipi ni. bukan apa, kadang-kadang tu Sakinah nak daging goreng kunyit macam tu jer. pasal tulah tak de peluang nak masak kegemaran aku ni..ok lah ni resipinya

BAHAN-BAHAN

daging- ikut suka berapa banyak
cili kering kisar
sedikit belacan- belacan Melakalah
bawang merah, bawang putih, halia,kunyit idup-kisar
air/air asam jawa
serbuk perasa
daun limau purut- nilah yang wanginya...tak tahan
serai
ubi kentang/tomato- ikut suka
minyak untuk menumis

1.panaskan minyak untuk menumis
2.gorengkan belacan seketika
3.tumiskan bahan kisar-bawang merah,putih,halia dan kunyit idup-sehingga naik bau
4.masukkan cili kisar dan kacau sehingga garing
5.masukkan daging, perahan air asam jawa dan air jika mahu kuah yang lebih
6.masukkan serai yang diketuk, daun limau purut, bahan perisa
7.akhir, masukkan kentang atau tomato dan masaklah sehingga ia empuk /masak.
siap untuk dihidang!

*** sedap dimakan sekali sekiranya ada ikan masin bersama. baru umph!! tapi ingat jangan berlebihan, nanti dapat darah tinggi.

ALAHAI...

No comments:

Post a Comment

Blog Archive

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Second Birthday tickers

lalala