menu hari ini daging masak asam Londu. dah lama juga tak buat resipi ni. bukan apa, kadang-kadang tu Sakinah nak daging goreng kunyit macam tu jer. pasal tulah tak de peluang nak masak kegemaran aku ni..ok lah ni resipinya
BAHAN-BAHAN
daging- ikut suka berapa banyak
cili kering kisar
sedikit belacan- belacan Melakalah
bawang merah, bawang putih, halia,kunyit idup-kisar
air/air asam jawa
serbuk perasa
daun limau purut- nilah yang wanginya...tak tahan
serai
ubi kentang/tomato- ikut suka
minyak untuk menumis
1.panaskan minyak untuk menumis
2.gorengkan belacan seketika
3.tumiskan bahan kisar-bawang merah,putih,halia dan kunyit idup-sehingga naik bau
4.masukkan cili kisar dan kacau sehingga garing
5.masukkan daging, perahan air asam jawa dan air jika mahu kuah yang lebih
6.masukkan serai yang diketuk, daun limau purut, bahan perisa
7.akhir, masukkan kentang atau tomato dan masaklah sehingga ia empuk /masak.
siap untuk dihidang!
*** sedap dimakan sekali sekiranya ada ikan masin bersama. baru umph!! tapi ingat jangan berlebihan, nanti dapat darah tinggi.
ALAHAI...
No comments:
Post a Comment