ikan sepat ni pakweku beli di pasar tani. kalau pergi awal, dapatlah ikan yang canggih sikit. ye lah hari-hari makan ikan laut jer, apa kata try ikan air tawar pulak. menu hari ni ikan sepat tani goreng pedas. ( kalau dapat yang besar, sedap dimasak gulai!)
BAHAN-BAHAN
ikan sepat- dah tentulah, tidak nanti nama jadi lain!
cili kering kisar
sedikit belacan melaka
bawang putih dan merah
sedikit halia
* dikisar semuanya.
minyak untuk menumis
air asam jawa
sos tiram
sos tomato
sos cili
air secukupnya
garam secukup rasa
(cili padi kalau suka)
1. terlebih dahulu ikan harus digoreng dengan garam dan kunyit. ketepikan
tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
2. masukkan cili kisar dan goreng garing. masukkan sos tiram, sos tomato,
sos cili dan kacau lagi. (jika suka lagi pedas, bubuhkan cili padi potong)
3. masukkan air asam jawa, garam dan tambah air jika ingin berkuah. siap
untuk dihidangkan
* untuk menghilangkan hanyir dan lendir pada ikan, terlebih dulu rendamkan ikan tersebut dengan perahan limau kasturi@asam jawa dan sedikit garam dalam 20-30 minit.
ALAHAI...
No comments:
Post a Comment