menu Isnin-permulaan hari. sesuai dengan cuaca sejuk petang nie maka sesuai sangat dengan menu hari ini- ikan cencaru bakar bersama air asam. yg pehh...nye kerana cili padi tu...hilang rasa sejuk badan!
BAHAN-BAHAN
ikan cencaru@ikan jaket
cili padi-ikut suka banyak mana
belacan Melaka-boleh jugak belacan lain
tomato dipotong dadu
gula
air asam jawa
kicap
bawang besar dipotong dadu
1. gaulkan ikan dengan sedikit garam dan bakar
2. untuk air asam- tumbuk@kisar cili padi dengan belacan,gula
(kalau aku, lebih suka tumbuk lagi...kampung style)
masukkan air asam jawa (pastikan guna air masak ye!),
bawang merah yang telah dipotong dadu- pecah2kan sedikit,
tomato dan kicap. kalau nak cair, tambahkan sedikit air masak.
dah pun siap...
ALAHAI...
wei..asyik promosikan belacan melaka jer..bila plak nk tayang cincalok?? hehehe
ReplyDeletehaha...belacan lain boleh gak...tp mmg yang ni jer yg ada kt aisbox aku...
ReplyDeletecencaluk tak masuk rmh aku- aku gatal ler...