emm... panas-panas gini kalau dapat benda-benda yang sejuk...aduhai..bestnya kan! okeylah mari kita buat pencuci mulut tengahari ni.apakata kita buat resipi ni yang lebih popular di Thai dan negeri-negeri utara Malaysia. kita buat pulut manga bersantan.lagi pun sekarang tengah musim mangga. 3 kilo rm 10.
BAHAN-BAHAN
pulut direndam selama 3-4 jam
mangga masak- pasti yang masak ranum..aduhai...
santan pekat untuk 2 bancuhan-pulut dan mangga
garam
daun pandan
1. kukus pulut tadi bersama 2 helai daun pandan- bau wangi pada pulut
dalam 20 minit dan angkat.
2. gaulkan pulut tadi dengan sedikit garam dan sedikit santan dan
kukus semula-dalam 5-10 minit
3. potong buah mangga tadi dan bolehlah dimakan bersama
pulut yang siap dikukus tadi berserta baki santan yang
telah terlebih dulu dibubuh sedikit garam.
(sebelum dicurah santan keatasnya)
* santan hendaklah dimasak sedikit di atas dapur@boleh juga menggunakan
air masak semasa membancuhnya.
* simpan terlebih dahulu buah mangga yang siap dipotong dalam fridge-
dan kemudian baru dimakan..emmm...sedapnye dengan gabungan
manis mangga,lemak santan dan pulut dan juga sejuknya...
ADUHAI...
No comments:
Post a Comment