ha ni nak cakap sikit pasal menu bukak selera. kepada yang kadang-kadang tu rasa macam.." arrr tak sedapnye lauk,@ kurang umph @ kurang menyengat..." cubalah resipi yang kuberi namanya Sambal ijo-pijo. sebab apa? ia menggunakan cili hijau ( kata pasarnya cili ijou, lepas tu pulak kene ditumbuk, kang ke pijou tgn dibuatnye?). aku memang suka tumbuk dari kisar. ikut suka andalah.
RESIPI
cili hijau- ikut suka banyak mana
bawang putih dan merah
ikan bilis
* tumbuk semua bahan ini
limau kasturi@ air asam jawa
minyak sedikit untuk menggoreng
1. panaskan minyak
2. masukkan bahan tumbuk tadi
3. bubuh sedikit bahan perisa
4. goreng hingga garing dan tambahkan perahan limau atau air asam jawa tadi.
(tak perlu banyak)
* boleh diangkat dan siap untuk dimakan bersama nasi panas, atau dijadikan bahan tumis untuk nasi goreng atau juga untuk menarik selera yang agak-agak "lemau" sikit tu.. ok.
ALAHAI...
No comments:
Post a Comment