pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Powered By Blogger

Tuesday, May 4, 2010

SAMBAL IJOU-PIJOU


ha ni nak cakap sikit pasal menu bukak selera. kepada yang kadang-kadang tu rasa macam.." arrr tak sedapnye lauk,@ kurang umph @ kurang menyengat..." cubalah resipi yang kuberi namanya Sambal ijo-pijo. sebab apa? ia menggunakan cili hijau ( kata pasarnya cili ijou, lepas tu pulak kene ditumbuk, kang ke pijou tgn dibuatnye?). aku memang suka tumbuk dari kisar. ikut suka andalah.

RESIPI

cili hijau- ikut suka banyak mana
bawang putih dan merah
ikan bilis
* tumbuk semua bahan ini

limau kasturi@ air asam jawa
minyak sedikit untuk menggoreng

1. panaskan minyak
2. masukkan bahan tumbuk tadi
3. bubuh sedikit bahan perisa
4. goreng hingga garing dan tambahkan perahan limau atau air asam jawa tadi.
(tak perlu banyak)

* boleh diangkat dan siap untuk dimakan bersama nasi panas, atau dijadikan bahan tumis untuk nasi goreng atau juga untuk menarik selera yang agak-agak "lemau" sikit tu.. ok.

ALAHAI...

No comments:

Post a Comment

Blog Archive

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Second Birthday tickers

lalala