bila sebut nangka... aduh kecur air liur.. dapat pulak yang betul-betul masak ranum. aduh baunya sahaja dah mengoda, tapi sayang aku ni memang alah kalau nak makan mentah-mentah walaupun nafsu berkocak!!! nanti siaplah kepala akan pening semacam.. hangin satu badan. jadinya aku telah menjadikannya sebagai pengat.
pengat ini kuberi nama PENGAT NANGKA IDAMANKU
BAHAN-BAHAN
nangka sudah tentu- ikut suka anda
gula merah
sedikit gula melaka@putih kalau yang suka manis.. kalau boleh kurangkan lah ye!
santan
air secukupnya
daun pandan-biar wangi...
sagu biji -direndam terlebih dulu hingga kembang- jika suka
bubur cha-cha- direndam terlebih dulu hingga kembang-jika suka
1. campurkan gula merah/gula meka@ putih ke dalam santan dan masakkan .
2. masukkan daun pandan
3. masukkan nangka,dan air untuk kuah secukupnya.
4.jika suka masukkan sagu dan bubur cha-cha tadi.dah siap untuk dimakan.
*jika begini, hangin nangka kurang sikit.
ALAHAI...
No comments:
Post a Comment