pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Powered By Blogger

Tuesday, May 4, 2010

PENGAT NANGKA>IDAMANKU


bila sebut nangka... aduh kecur air liur.. dapat pulak yang betul-betul masak ranum. aduh baunya sahaja dah mengoda, tapi sayang aku ni memang alah kalau nak makan mentah-mentah walaupun nafsu berkocak!!! nanti siaplah kepala akan pening semacam.. hangin satu badan. jadinya aku telah menjadikannya sebagai pengat.

pengat ini kuberi nama PENGAT NANGKA IDAMANKU

BAHAN-BAHAN

nangka sudah tentu- ikut suka anda
gula merah
sedikit gula melaka@putih kalau yang suka manis.. kalau boleh kurangkan lah ye!
santan
air secukupnya
daun pandan-biar wangi...
sagu biji -direndam terlebih dulu hingga kembang- jika suka
bubur cha-cha- direndam terlebih dulu hingga kembang-jika suka

1. campurkan gula merah/gula meka@ putih ke dalam santan dan masakkan .
2. masukkan daun pandan
3. masukkan nangka,dan air untuk kuah secukupnya.
4.jika suka masukkan sagu dan bubur cha-cha tadi.dah siap untuk dimakan.

*jika begini, hangin nangka kurang sikit.

ALAHAI...

No comments:

Post a Comment

Blog Archive

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Second Birthday tickers

lalala