ni kuih lama-lama yang masa sekolah dulu aku selalu tiap petang tolong mak untuk membulatkan kacang hijau yang dah siap rebus. aku memanggilnya kuih rengas kerana keranggupan tepung diluar kacang tersebut. hari ini namanya 'kuih kacang' lebih dikenali ramai.
BAHAN-BAHAN
kacang hijau yang telah direndam 4 jam
gula
air sucukupnya
daun pandan
minyak untuk menggoreng
tepung gandum, sedikit serbuk kunyit
garam secukupnya
1. didihkan kacang hijau dengan air secukupnya selama 30-40 minit sehingga kacang
menjadi lembut dan kembang.
2. masukkan gula dan daun pandan dan kacau sehingga gula larut
3. biarkan ia sejuk dan kemudian adunan boleh dibentukan bulat dan dileperkan
4. bancuh adunan untuk menggoreng dengan tepung gandum, garam dan sedikit serbuk
kunyit.pastikan ia tidak terlalu cair.
5. panaskan kuali dan celupkan adunan kacang tadi dalam bancuhan tepung ini dan
gorenglah dalam minyak panas tersebut. dan siaplah ia
* bahan kacang ini boleh juga dibuat sekiranya ada bubur kacang hijau yang tidak habis, keringkan@pekatkan sahaja adunan tersebut.tidak perlu ditambah gula lagi.
seterusnya buatlah proses selanjutnya. tidak membazir kan!
ADUHAI...
No comments:
Post a Comment