pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Powered By Blogger

Tuesday, May 4, 2010

KUIH KACANG @ rengas


ni kuih lama-lama yang masa sekolah dulu aku selalu tiap petang tolong mak untuk membulatkan kacang hijau yang dah siap rebus. aku memanggilnya kuih rengas kerana keranggupan tepung diluar kacang tersebut. hari ini namanya 'kuih kacang' lebih dikenali ramai.

BAHAN-BAHAN

kacang hijau yang telah direndam 4 jam
gula
air sucukupnya
daun pandan
minyak untuk menggoreng
tepung gandum, sedikit serbuk kunyit
garam secukupnya

1. didihkan kacang hijau dengan air secukupnya selama 30-40 minit sehingga kacang
menjadi lembut dan kembang.
2. masukkan gula dan daun pandan dan kacau sehingga gula larut
3. biarkan ia sejuk dan kemudian adunan boleh dibentukan bulat dan dileperkan
4. bancuh adunan untuk menggoreng dengan tepung gandum, garam dan sedikit serbuk
kunyit.pastikan ia tidak terlalu cair.
5. panaskan kuali dan celupkan adunan kacang tadi dalam bancuhan tepung ini dan
gorenglah dalam minyak panas tersebut. dan siaplah ia

* bahan kacang ini boleh juga dibuat sekiranya ada bubur kacang hijau yang tidak habis, keringkan@pekatkan sahaja adunan tersebut.tidak perlu ditambah gula lagi.
seterusnya buatlah proses selanjutnya. tidak membazir kan!

ADUHAI...

No comments:

Post a Comment

Blog Archive

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Second Birthday tickers

lalala