hari ni masak untuk lunch ajer. biasalah malam nanti nak pi makan luar. jadinya simple-simple jer pun dah cukup. ada karbohidrat, protein dan sayur.selalunya kalau ikan kerisi, aku suka buat goreng berlada macam ni... dapat pulak tu kalau yang besar-besar sikit...isinya lembut.
BAHAN-BAHAN
ikan kerisi
lada merah
bawang putih
bawang besar
asam keping
garam secukupnye
serbuk kunyit
minyak untuk menggoreng
1. goreng terlebih dahulu ikan kerisi tersebut dengan garam dan kunyit seperti
biasa dan ketepikan dahulu
2. kisar lada merah dengan bawang putih
3. panaskan kuali, tumis bahan kisar tadi sehingga agak garing,
untuk berkuah, masukkan air.
4. campakkan 1@2 keping asam jawa, sedikit garam dan bawang besar yang
dipotong bulat
3. kacau-kacau seketika dan tutup api dapur dan bolehlah dicurahkan
ke atas ikan yang siap digoreng tadi. bolehlah dihidangkan. cepatkan?
ALAHAI...
berapa ml air dimasukkan ketika tumis
ReplyDeletenampak memang sedap..tapi penerangan ringkas sangat,..
ReplyDelete