pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Powered By Blogger

Friday, May 21, 2010

KERISI GORENG BERLADA


hari ni masak untuk lunch ajer. biasalah malam nanti nak pi makan luar. jadinya simple-simple jer pun dah cukup. ada karbohidrat, protein dan sayur.selalunya kalau ikan kerisi, aku suka buat goreng berlada macam ni... dapat pulak tu kalau yang besar-besar sikit...isinya lembut.

BAHAN-BAHAN

ikan kerisi
lada merah
bawang putih
bawang besar
asam keping
garam secukupnye
serbuk kunyit
minyak untuk menggoreng

1. goreng terlebih dahulu ikan kerisi tersebut dengan garam dan kunyit seperti
biasa dan ketepikan dahulu

2. kisar lada merah dengan bawang putih
3. panaskan kuali, tumis bahan kisar tadi sehingga agak garing,
untuk berkuah, masukkan air.
4. campakkan 1@2 keping asam jawa, sedikit garam dan bawang besar yang
dipotong bulat
3. kacau-kacau seketika dan tutup api dapur dan bolehlah dicurahkan
ke atas ikan yang siap digoreng tadi. bolehlah dihidangkan. cepatkan?

ALAHAI...

2 comments:

  1. berapa ml air dimasukkan ketika tumis

    ReplyDelete
  2. nampak memang sedap..tapi penerangan ringkas sangat,..

    ReplyDelete

Blog Archive

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Second Birthday tickers

lalala