pihak penaja
DI SINI KITA BICARA
SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.
FOLLOWERS SAYA
LOVE
LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Wednesday, July 14, 2010
IKAN BAUNG MASAK ASAM KUAH LADA
ikan baung ni sejenis ikan sungai.nama Inggerisnya-catfish.satu keluarga juga dengan ikan keli.selalu kalau ikan sungai je...request dalam rumah ni masak asam.kali ni aku tambahkan sedikit bahan lain dalam masak pedasku.masakan macam ni,kat kampung aku panggil -ASAM KUAH LADA.
BAHAN-BAHAN
ikan baung- direndam dengan air asam jawa atau air limau-
ikan ni berlemak dan sedikit hanyir.
bawang merah,bawang putih,halia,kunyit hidup,sedikit belacan-dikisar
cili kering-dikisar
sedikit lada hitam,jintan manis dan jintan putih-dikisar
(jintan manis- rupa macam padi tu tapi yang kasar
jintan putih- sama juga tapi sedikit halus)
air asam jawa
daun kesum dan daun limau purut
terung-dibelah dua
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
1. panaskan minyak,tumiskan bahan kisar.gorengkan sehingga naik bau.
2. masukkan cili kering,lada hitam,jintan manis dan jintan putih.
kacau sehingga cili agak garing dan sedikit berminyak.
3. masukkan ikan,air asam jawa dan air secukupnya.
4. apabila kuah dah agak mendidih,masukkan daun kesum,daun limau
dan terung.
5. masukkan garam secukup rasa dan apabila kuah sudah berminyak-tutup api.
dah pun siap.
tips:
1.untuk masak asam- minyak untuk menumis perlu banyak.
barulah menjadi kuahnya.
2. untuk lagi sedap rasa ikan yang sebati dengan kuahnya-masak pagi
dan makan sebelah petang...memang sedap.makan segera pun boleh juga
cuma ia taklah 'mesra'sangat lagi.
ALAHAI...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2010
(238)
-
▼
July
(29)
- RESTORAN TERAPUNG NELAYAN TITIWANGSA-JJCM sebelum ...
- PERANAN IBU DAN KITA SEBAGAI IBU
- KUIH KOCI PERISA DURIAN
- IKAN DURI @catfish CURRY
- KENALI ASAM KEPING@asam gelugur
- KENDURI KENDARA-REWANG MASIH ADA!!!
- BALIK KAMPUNG
- CARAMELISED SUGAR CAKE
- DAGING MASAK LOMAK REBUNG
- BIHUN SUP BEBOLA AYAMAS
- GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN
- PNK SEPANG RESORT-kembali ke zaman kanak-kanak
- KETAHUI HARTA SEPENCARIAN:- HAK, TUNTUTAN DAN PEN...
- ROTI JALA bersama SERAWA DURIAN
- IKAN BAUNG MASAK ASAM KUAH LADA
- KUIH KETAYAP@GULUNG durian
- PANGGILAN DURIAN OH DURIAN!!!....
- UPSR, PMR ..APA KESUDAHANNYA?
- SPAGHETTI BOLOGNESE 'fusion"
- SUAMI SENSITIF=ISTERI SENANG HATI
- PULANGLAH JERMAN....(versi Misha Omar ok...) GO SP...
- GULAI UDANG GALAH bersama BELIMBING BULUH
- PABILA SAKIT- hilang nikmat sedap
- NASI DAGING Ashgabat bersama ACAR MERTUAKU
- SELAMAT JALAN BRAZIL...BYE ARGENTINA...
- RESTORAN REBUNG- perutku kata...stopppp!!!
- PENGAT 1 MALAYSIA
- FITNAH KUBUR
- AYAM MASAK LOMAK CILI PADI REBUNG
-
▼
July
(29)
CINTA
LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
No comments:
Post a Comment