memandangkan durian masih ada lagi,apa kata minum petang hari ni kita buat kuih koci perisa durian...em sedap tu...dapat lagi kalau guna tepung pulut hitam sikit. tapi...alahai, tepung pulut hitam takde dalam simpanan,pulut hitam pun tak de.kalau ada boleh juga dikisarkan.jadinya kuih koci kita hari ni original colorlah nampaknya TETAPI perisa DURIAN!
untuk buat kuih koci ni,kita kene buat dulu intinya.
a) inti
kelapa parut-jangan yang tua sangat.nanti bila makan terasa kasar pada tekak
gula merah
sedikit gula pasir
air secukupnya
durian
daun pandan
b) doh
tepung pulut
air garam
air secukupnya
c) daun pisang secukupnya yang telah terlebih dahulu dilayur
seketika di atas api
1. untuk membuat inti, campurkan semua bahan tadi dan masak hingga sebati.setelah agak pekat, angkat dan sejukkan seketika.
buang biji-biji durian tadi.
2. kemudian,bentukkan ia bulat-bulat untuk dimasukkan ke dalam doh nanti
3. sementara itu,bancuh tepung pulut dengan sebati dan leperkannya di atas daun pisang-terlebih dahulu daun pisang tersebut disapukan dengan minyak masak sedikit supaya
kuih tidak melekat nanti apabila dibuka.
4. masukkan inti tadi dalam tepung tersebut dan bungkuslah seperti rupa kuih
koci.lakukan hingga selesai.
5. panaskan air untuk mengukus dan bila mendidih bolehlah dikukus kuih tadi
dalam 10-15 minit sahaja.
TIPS:
-KUKUS JANGAN TERLALU LAMA,NANTI KUIH JADI KERING/SEDIKIT LIAT.
WALAUPUN MASA KITA ANGKAT TADI,KITA NAMPAK MACAM LEMBIK
TETAPI APABILA DISEJUKKAN DARI LUAR KUKUS,
IA AKAN JADI MASAK.
ALAHAI...
pihak penaja
DI SINI KITA BICARA
SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.
FOLLOWERS SAYA
LOVE
LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2010
(238)
-
▼
July
(29)
- RESTORAN TERAPUNG NELAYAN TITIWANGSA-JJCM sebelum ...
- PERANAN IBU DAN KITA SEBAGAI IBU
- KUIH KOCI PERISA DURIAN
- IKAN DURI @catfish CURRY
- KENALI ASAM KEPING@asam gelugur
- KENDURI KENDARA-REWANG MASIH ADA!!!
- BALIK KAMPUNG
- CARAMELISED SUGAR CAKE
- DAGING MASAK LOMAK REBUNG
- BIHUN SUP BEBOLA AYAMAS
- GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN
- PNK SEPANG RESORT-kembali ke zaman kanak-kanak
- KETAHUI HARTA SEPENCARIAN:- HAK, TUNTUTAN DAN PEN...
- ROTI JALA bersama SERAWA DURIAN
- IKAN BAUNG MASAK ASAM KUAH LADA
- KUIH KETAYAP@GULUNG durian
- PANGGILAN DURIAN OH DURIAN!!!....
- UPSR, PMR ..APA KESUDAHANNYA?
- SPAGHETTI BOLOGNESE 'fusion"
- SUAMI SENSITIF=ISTERI SENANG HATI
- PULANGLAH JERMAN....(versi Misha Omar ok...) GO SP...
- GULAI UDANG GALAH bersama BELIMBING BULUH
- PABILA SAKIT- hilang nikmat sedap
- NASI DAGING Ashgabat bersama ACAR MERTUAKU
- SELAMAT JALAN BRAZIL...BYE ARGENTINA...
- RESTORAN REBUNG- perutku kata...stopppp!!!
- PENGAT 1 MALAYSIA
- FITNAH KUBUR
- AYAM MASAK LOMAK CILI PADI REBUNG
-
▼
July
(29)
CINTA
LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
No comments:
Post a Comment