buah apa ni???...
ni cerita masa kenduri kat kampung hari tu.adalah jiran mak mertuaku bawak satu plastik buah ni...ingat buah apa pulak ni.ooooo rupanya nilah buah asam keping.sekali pandang macam buah pisang kaki-cantik !
yelah,selalu kalau beli pun dah tentu beli yang siap.tak tahu pulak macam mana rupanya.kawan mak mertuaku ini rupanya memang ada pokok asam keping di rumahnya.menurut katanya lagi, memang dia selalu buat sendiri asam keping dan tak beli pun yang kedai tu.
asam keping(garcinia atroviridis)juga dikenali dengan nama asam gelugur. bagiku pulak,biasa sebut 'asam keping' sebab ia berkeping-keping.buahnya berbentuk bulat dan berwarna hijau ,ni sebelum masak.kalau dah masak berwarna kuning. bunga buah asam gelugur ini keluar di hujung dahan dan bersaiz besar.orang menanamnya melalui bijinya. asam gelugur yang telah diproses dijadikan bahan tambah atau bahan perisa dalam masakan Melayu. Asam gelugur juga dijadikan bahan untuk menghilangkan rasa atau bau hanyir yang terdapat pada ikan atau daging. Asam gelugur ini mempunyai rasa yang sangat masam.
ia dihiris nipis dan dijemur terlebih dahulu hingga kering sehingga menjadi macam ni baru boleh digunakan dalam bahan masakan kita. boleh tahan lama jika dikeringkan dengan betul dan disimpan dalam bekas kedap udara yang bersih.itulah sedikit info yang aku sendiri baru tahu dan kita kongsi sama-sama....
ALAHAI...
pihak penaja
DI SINI KITA BICARA
SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.
FOLLOWERS SAYA
LOVE
LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Tuesday, July 27, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2010
(238)
-
▼
July
(29)
- RESTORAN TERAPUNG NELAYAN TITIWANGSA-JJCM sebelum ...
- PERANAN IBU DAN KITA SEBAGAI IBU
- KUIH KOCI PERISA DURIAN
- IKAN DURI @catfish CURRY
- KENALI ASAM KEPING@asam gelugur
- KENDURI KENDARA-REWANG MASIH ADA!!!
- BALIK KAMPUNG
- CARAMELISED SUGAR CAKE
- DAGING MASAK LOMAK REBUNG
- BIHUN SUP BEBOLA AYAMAS
- GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN
- PNK SEPANG RESORT-kembali ke zaman kanak-kanak
- KETAHUI HARTA SEPENCARIAN:- HAK, TUNTUTAN DAN PEN...
- ROTI JALA bersama SERAWA DURIAN
- IKAN BAUNG MASAK ASAM KUAH LADA
- KUIH KETAYAP@GULUNG durian
- PANGGILAN DURIAN OH DURIAN!!!....
- UPSR, PMR ..APA KESUDAHANNYA?
- SPAGHETTI BOLOGNESE 'fusion"
- SUAMI SENSITIF=ISTERI SENANG HATI
- PULANGLAH JERMAN....(versi Misha Omar ok...) GO SP...
- GULAI UDANG GALAH bersama BELIMBING BULUH
- PABILA SAKIT- hilang nikmat sedap
- NASI DAGING Ashgabat bersama ACAR MERTUAKU
- SELAMAT JALAN BRAZIL...BYE ARGENTINA...
- RESTORAN REBUNG- perutku kata...stopppp!!!
- PENGAT 1 MALAYSIA
- FITNAH KUBUR
- AYAM MASAK LOMAK CILI PADI REBUNG
-
▼
July
(29)
CINTA
LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
Kami ada menjual asam keping siap diproses kering.
ReplyDeleteRM 16.00/Kg (harga Boleh Dirunding)
Sila Hubungi
En.Mohd Abd Hakim 013-5206701
En.Mohd Zakhi 019-5578838
Pejabat 05-8552046