resepi aku ni mungkin berbeza sedikit dengan resepi spagetti bolognese yang seperti di restoran di luar sana atau pun lain-lain resepi.sebabnya,kuah spaghetti ni aku masak sendiri tanpa menggunakan yang sudah siap di pasaran. sebab itulah aku namakan SPAGHETTI BOLOGNESE 'fusion'
dah lama sangat nak buat resepi ni.cuma pakweku nilah,memang nak makan nasi je.asalkan ada nasi,lauk 'darurat' pun tak pe.tapi kali ni,tengahari ni aku dah cakap awal nak buat spaghetti.dia ikut je la. hihihi..mari kita lihat bahan-bahannya.
BAHAN-BAHAN:
spaghetti apa jenama pun boleh-tapi aku selalu gunakan SAN REMO
- didihkan air,masukkan spaghetti bersama sedikit minyak masak
dan sedikit garam
- biarkan ia kembang dalam 15-20 minit sehingga ia kelihatan kembang
- angkat dan lalukan sedikit air dan kemudian toskan airnya
bawang putih,bawang merah dan sedikit halia-dikisar
daging kisar
tomato yang masak ranum.kalau dapat yang warna merah tu lagi bagus
cendawan butang-aku guna yang dalam tin punya
sos cili
sos tomato
minyak masak untuk menumis
air secukupnya
garam secukup rasa
Italian herbs-aku guna jenama McCormick-mengandungi segala
bahan yang sesuai untuk bolognese ni.
sedikit cheese -kalau suka
1.panaskan minyak,tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
2.masukkan air dan kemudian tomato tadi yang telah dibelah dua.
masakkan sehingga tomato tadi hancur dengan sendirinya.
nanti ada kulit tomato yang tidak hancur,jangan dibuang.
sebaliknya kita kisar dan campurkan ke dalam kuah tadi.
3.setelah hancur tomato tadi,masukkan daging kisar,diikuti
cendawan butang yang telah dihiris nipis.juga masukkan
sos tomato dan sos cili.
4.masukkan garam secukup rasa.
5.sebelum kuah dihidang,renjiskan sedikit Italian Herbs ke dalam kuah.
dah pun siap!
*cheese tadi boleh disagat untuk ditabur ke atas spaghetti bolognese ini.
( aku tak beli yang dah siap tu,sebabnya nanti lambat pulak nak guna.
lagi pun orang kat dalam rumah ni tak suka sangat cheese.lebih suka cili
padi!!! boleh juga digantikan dengan cili padi potong untuk mendapatkan
rasa yang pedas-ini bagi mereka yang memang selera kampung!)
ALAHAI...
pihak penaja
DI SINI KITA BICARA
SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.
FOLLOWERS SAYA
LOVE
LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2010
(238)
-
▼
July
(29)
- RESTORAN TERAPUNG NELAYAN TITIWANGSA-JJCM sebelum ...
- PERANAN IBU DAN KITA SEBAGAI IBU
- KUIH KOCI PERISA DURIAN
- IKAN DURI @catfish CURRY
- KENALI ASAM KEPING@asam gelugur
- KENDURI KENDARA-REWANG MASIH ADA!!!
- BALIK KAMPUNG
- CARAMELISED SUGAR CAKE
- DAGING MASAK LOMAK REBUNG
- BIHUN SUP BEBOLA AYAMAS
- GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN
- PNK SEPANG RESORT-kembali ke zaman kanak-kanak
- KETAHUI HARTA SEPENCARIAN:- HAK, TUNTUTAN DAN PEN...
- ROTI JALA bersama SERAWA DURIAN
- IKAN BAUNG MASAK ASAM KUAH LADA
- KUIH KETAYAP@GULUNG durian
- PANGGILAN DURIAN OH DURIAN!!!....
- UPSR, PMR ..APA KESUDAHANNYA?
- SPAGHETTI BOLOGNESE 'fusion"
- SUAMI SENSITIF=ISTERI SENANG HATI
- PULANGLAH JERMAN....(versi Misha Omar ok...) GO SP...
- GULAI UDANG GALAH bersama BELIMBING BULUH
- PABILA SAKIT- hilang nikmat sedap
- NASI DAGING Ashgabat bersama ACAR MERTUAKU
- SELAMAT JALAN BRAZIL...BYE ARGENTINA...
- RESTORAN REBUNG- perutku kata...stopppp!!!
- PENGAT 1 MALAYSIA
- FITNAH KUBUR
- AYAM MASAK LOMAK CILI PADI REBUNG
-
▼
July
(29)
CINTA
LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
No comments:
Post a Comment