pihak penaja
DI SINI KITA BICARA
SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.
FOLLOWERS SAYA
LOVE
LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Tuesday, July 13, 2010
KUIH KETAYAP@GULUNG durian
dah kata, bila ada durian ni,kepala otak nak pikir buat benda makan yang ada bubuh perisa durian yang orilah.bukan yang dalam botol punye!hihihi.
masa kat kampung hari tu,sempat aku suruh pakweku kait buah kelapa muda untuk buat inti.sampai KL bila belah-memang sah masih muda remaja!lembut.tapi boleh juga dimasak untuk dibuat inti.kali ni intiku berperisa durian.
untuk hari ini,aku buat kuih ketayap.tapi sebelah aku panggil kuih ni kuih gulung.rasa aku baru betul kan? kalau ketayap tu...emmm taklah pulak bentuknya macam ketayap! alahai...
BAHAN-BAHAN
a) inti
kelapa parut-jangan yang tua sangat.nanti bila makan terasa
kasar pada tekak
gula merah
sedikit gula pasir
air secukupnya
durian
daun pandan
1. masak gula merah,gula pasir dan air sehingga larut.
2. masukkan juga daun pandan,durian,dan kelapa.
kacau rata sehingga adunan pekat dan berkilat.
b) bahan kulit
tepung gandum
sebiji telur
sedikit garam
pewarna hijau-kalau rajin kisarkan air daun pandan!
sedikit minyak masak untuk griskan kuali
air secukupnya
1. satukan semua bahan di atas kecuali minyak.digaul rata.atau mudahnya,kisarkan semuanya dalam tempat pengisar.tapi pastikan sebelumnya tidak mengisar cili.nanti lain pulak rasanya!
2. kemudian,leperkan di atas kuali yang sebelum itu kuali disapukan
dengan sedikit minyak masak dan leperkan dengan membentuk bulat nipis.
apabila sudah terangkat sedikit,itu tanda ia boleh diangkat.
3.sudukan inti tadi dan letakkan di atas kulit ketayap tadi
dan gulung kemas.buatlah sebegini sehingga selesai...
ALAHAI...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2010
(238)
-
▼
July
(29)
- RESTORAN TERAPUNG NELAYAN TITIWANGSA-JJCM sebelum ...
- PERANAN IBU DAN KITA SEBAGAI IBU
- KUIH KOCI PERISA DURIAN
- IKAN DURI @catfish CURRY
- KENALI ASAM KEPING@asam gelugur
- KENDURI KENDARA-REWANG MASIH ADA!!!
- BALIK KAMPUNG
- CARAMELISED SUGAR CAKE
- DAGING MASAK LOMAK REBUNG
- BIHUN SUP BEBOLA AYAMAS
- GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN
- PNK SEPANG RESORT-kembali ke zaman kanak-kanak
- KETAHUI HARTA SEPENCARIAN:- HAK, TUNTUTAN DAN PEN...
- ROTI JALA bersama SERAWA DURIAN
- IKAN BAUNG MASAK ASAM KUAH LADA
- KUIH KETAYAP@GULUNG durian
- PANGGILAN DURIAN OH DURIAN!!!....
- UPSR, PMR ..APA KESUDAHANNYA?
- SPAGHETTI BOLOGNESE 'fusion"
- SUAMI SENSITIF=ISTERI SENANG HATI
- PULANGLAH JERMAN....(versi Misha Omar ok...) GO SP...
- GULAI UDANG GALAH bersama BELIMBING BULUH
- PABILA SAKIT- hilang nikmat sedap
- NASI DAGING Ashgabat bersama ACAR MERTUAKU
- SELAMAT JALAN BRAZIL...BYE ARGENTINA...
- RESTORAN REBUNG- perutku kata...stopppp!!!
- PENGAT 1 MALAYSIA
- FITNAH KUBUR
- AYAM MASAK LOMAK CILI PADI REBUNG
-
▼
July
(29)
CINTA
LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
No comments:
Post a Comment