salam hari Isnin...kembali memegang periuk semula...hihihi..dah 2 hari berehat.hari ni terasa benar nak masak gulai tempoyak ikan patin.ni gara-gara aku tak menahan menengok entri kawan aku Noorma dari http://cendanakasih.blogspot.com. minggu lepas pasal masak tempoyak ni...alahai...kecur aku dibuatnya.
tempoyak memang ada.aritu ambik dari kampung.pakweku pun belilah ikan patin ni kat pasar tani.kata dia tak sampai sekilo pun patin ni.yelah, kat rumah ni hanya 3 mulut setangah je yang makan.cukuplah tu bagi kami satu famili. oklah kita tinjau resepinya.
BAHAN-BAHAN
1 ekor ikan patin
cili padi -ikut suka nak pedas atau tidak. kalau nak pedas,lebihkan
kunyit hidup
1 batang serai-diketuk
1-2 keping asam keping
1 cawan tempoyak
2 kuntum bunga lawang
segenggam daun kesom
air secukupnya
garam
1. Siang dan bersihkan ikan.jika rasa takut hanyir-
rendamkan ikan dengan perahan asam jawa atau pun limau kasturi.
2. Tumbuk atau kisarkan cili padi dengan kunyit hidup
3. Gaulkan ia dengan tempoyak dan air yang diperlukan untuk kuah
4. Masakkan atas api sedehana besar sehingga mendidih.
5. Masukkan ikan,serai, bunga lawang,daun kesum asam keping dan garam.
jika tempoyak dah masam, tak payah lah nak bubuh asam keping lagi.
asam keping ni hanya jika menggunakan tempoyak yang baru.
(belum rasa masam lagi)
6. biarkan hingga ikan masak,sedia untuk dihidang!
ALAHAI...
pihak penaja
DI SINI KITA BICARA
SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.
FOLLOWERS SAYA
LOVE
LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Monday, July 19, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2010
(238)
-
▼
July
(29)
- RESTORAN TERAPUNG NELAYAN TITIWANGSA-JJCM sebelum ...
- PERANAN IBU DAN KITA SEBAGAI IBU
- KUIH KOCI PERISA DURIAN
- IKAN DURI @catfish CURRY
- KENALI ASAM KEPING@asam gelugur
- KENDURI KENDARA-REWANG MASIH ADA!!!
- BALIK KAMPUNG
- CARAMELISED SUGAR CAKE
- DAGING MASAK LOMAK REBUNG
- BIHUN SUP BEBOLA AYAMAS
- GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN
- PNK SEPANG RESORT-kembali ke zaman kanak-kanak
- KETAHUI HARTA SEPENCARIAN:- HAK, TUNTUTAN DAN PEN...
- ROTI JALA bersama SERAWA DURIAN
- IKAN BAUNG MASAK ASAM KUAH LADA
- KUIH KETAYAP@GULUNG durian
- PANGGILAN DURIAN OH DURIAN!!!....
- UPSR, PMR ..APA KESUDAHANNYA?
- SPAGHETTI BOLOGNESE 'fusion"
- SUAMI SENSITIF=ISTERI SENANG HATI
- PULANGLAH JERMAN....(versi Misha Omar ok...) GO SP...
- GULAI UDANG GALAH bersama BELIMBING BULUH
- PABILA SAKIT- hilang nikmat sedap
- NASI DAGING Ashgabat bersama ACAR MERTUAKU
- SELAMAT JALAN BRAZIL...BYE ARGENTINA...
- RESTORAN REBUNG- perutku kata...stopppp!!!
- PENGAT 1 MALAYSIA
- FITNAH KUBUR
- AYAM MASAK LOMAK CILI PADI REBUNG
-
▼
July
(29)
CINTA
LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
No comments:
Post a Comment