pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
There was an error in this gadget

Monday, August 30, 2010

GULAI LEMAK KETAM TAMAN MAJU

salam kepada semua.semalam menjengah ke kampung sekejap.berbuka dengan keluarga mertua dan ipar duai.biasalah bila beramai-ramai ni,akan keluarlah menu yang pelbagai citarasa. untuk semalam menu ketam inilah yang menjadi fokus utama kami semua! apa taknya,ketam-ketam yang dibeli ni memang masih fresh lagi.baru "naik" ke jeti.apa lagi,bergulai ketamlah kita!

untuk budak-budak,dibuatkan sup ketam.ni untuk mak bapak budak pulak...hihihi...ketam dimasak gulai.memang sedap dan manis sangat. orang kata 'benda baru 'memang manis kan...yang tak tahannya sambil kita nak makan,nak juga mengupikkan untuk budak-budak semua. alahai...nasib baik tak ada yang kena sepit!hihihi... kita lihat resepinya:

BAHAN-BAHAN:

ketam-yang telah siap dibersihkan
cili kering dan sedikit cili padi (terpulang kepada kadar kepedasan kalian)
bawang putih dan bawang merah
kunyit hidup,sedikit halia
(dikisarkan bahan di atas kecuali ketam!)
serai dititik
santan
air secukupnya
garam secukup rasa.

1.masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama serai,santan,ketam dan
air secukupnya untuk kuah.jika suka kuah lebih bolehlah ditambahkan
lagi air.

2.masukkan garam secukup rasa dan masaklah sehingga mendidih dan boleh
diangkat.

3.sedia untuk dihidang.sangat mudah dan cepat!


ALAHAI...

1 comment:

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali

lalala