pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
There was an error in this gadget

Tuesday, August 17, 2010

MEE KARI SETIAKAWAN


apa menu buka semalam? nampaknya bulan puasa ni,otak kita yang chef di dapur ni harus sentiasa kreatif untuk menyediakan juadah berbuka ye! tidak nanti orang dalam rumah rasa jemu dan kurang motivasi untuk berpuasa-ni untuk anak-anak lah, bukan yang dah tua-tua ni...hihihi...

semalam aku buat mee kari.yelah kat kampung dah makan yang agak berat-nasi dengan pelbagai lauk oleh mertuaku, kata pakweku hari ni buat yang simple dah lah.fikir jugak apa yang simple nak buat ni?...haah...dapat idea nak buat mee kari! lagi pun hari ni birthday Kak Lang ku-bolehlah jemput dia dan Kak cikku sekali datang berbuka bersama.tapi sayang kek tak ada! lain kali lah nampaknya.petang semalam kan hujan...bila dah hujan,nak keluar pun susah.traffic jam ada di mana-mana.

mee kari ni adalah rangkuman 3 resepi yang satu aku punye sendiri,dan yang dua lagi aku dapat melalui rakan blogger yang lain.masing-masing ada kelainan tersendiri jadi aku rangkumkan ketiga-tiganya makan jadilah MEE KARI SETIAKAWAN. mari kita perhatikan bahan-bahannya.

BAHAN-BAHAN

mee kuning

sawi

taugeh

tauhu goreng-separuh masuk dalam kuah dan separuh lagi
makan semasa hidang

fish cake

bawang putih,bawang merah dan udang kering-dikisar

*cili kering
*rempah kari daging@ makanan laut
dibancuh bersama dengan sedikit air untuk dijadikan pes

3 sekawan

kerang-rebus untuk ambil isinya

udang-dibuang kulit dan rebus kulitnya itu dengan air yang secukupnya
kemudian kisar kulit tersebut untuk mendapat air rebusan

ayam- digoreng dengan garam kunyit dan kemudian dicarik-carik

keledek merah-rebus hingga empuk kemudian kisarkan

telur-rebus dan belah dua

lada merah

limau kasturi

daun kari

santan-untuk kuah lebih ump! gunakan santan dari kelapa parut...
bukan yang kotak punya

minyak masak untuk menumis

air secukupnya

garam secukup rasa


1. panaskan minyak-tumiskan 3 sekawan dan bahan kisar sehingga naik bau.

2. masukkan pes tadi-kacau,masukkan daun kari dan air rebusan udang.

3. kemudian masukkan santan, masukkan juga keledek yang siap dikisar.

4. masukkan udang,kerang,tauhu goreng dan fish cake.

5. rasakan garamnya dan masaklah sehingga kuah menjadi sedikit pekat.
kalau nak kuah banyak,tambahkan air secukupnya.
dah pun siap untuk dihidangkan bersama bahan hiasannya! .

untuk hidangan

- sawi,taugeh dan mee dicelur seketika
- hiriskan lada merah
- limau kasturi dipotong 2
- ayam goreng dicarik-carik
- telur rebus-potong ikut suka la
- tauhu goreng




ALAHAI...

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali

lalala