pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Powered By Blogger

Wednesday, August 4, 2010

KUIH LAPIS CITRAWARNA

Petang ni untuk minum petang di kelas ngajiku,aku buat kuih lapis. hari ni last day mengaji sebelum puasa.lepas ni kelas akan disambung semula lepas raya.aku namakan kuih ni dengan KUIH LAPIS CITRAWARNA....yelah banyak warnakan hihihi..

selalunya kuih lapis yang mak-mak kita selalu buat atau pun yang ada jual di bawah payung tu biasanya warnanya merah dan putih sahaja kan...tapi kali ni kita ubahkan sedikit.kata orang kasi ‘upgrade’ dengan warna-warna yang lain tanpa menghilangkan originalitinya. Oklah kita lihat bahan-bahannya:

BAHAN-BAHAN

2 cawan santan
1 cawan tepung gandum
½ cawan gula pasir
2 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung jagung/kastard
1 sudu teh garam
Pewarna

1. Gaulkan semua bahan ( kecuali pewarna jangan dulu )
dengan sebati.tapiskan supaya tidak bergentel.

2. Bahagikan adunan kepada berapa warna yang diingini.

3. Panaskan air dalam kukusan

4. Masukkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan kukus selama 5 minit.

5. Kemudian tuangkan pula satu senduk lagi adunan warna yang lain pulak
dan kukus selama 5 minit.

6. Ulangilah proses ini sehingga selesai.


TIPS:

1. Untuk kuih tahan lebih lama dan tak cepat basi-santan
harus dipanaskan seketika

2. Untuk kuih tidak melekat pada loyang-oleskan loyang dengan
sedikit minyak masak dan panaskan seketika dalam kukus
sebelum adunan tepung dimasukkan.

3. Biar kuih sejuk dahulu baru dipotong

*candid Hakimi makan kuih.tak pakai baju sebab baru lepas makan nasi-baju dah kotor.ni makan kuih pulak.





ALAHAI...

2 comments:

  1. aku kalau makan kuih lapis ni..makan selapis selapis..tabiat gamaknya..lagi nikmat rasanya..hehe

    ReplyDelete
  2. ni ko sama spesis cam anak aku gak...dia pun mkn cam tu ...tak pe,ada kwn!

    ReplyDelete

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Second Birthday tickers

lalala