pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY

Friday, July 30, 2010

PERANAN IBU DAN KITA SEBAGAI IBU

Assalammualaikum semua....moga semua berada dalam perlindunganNYA selalu.seperti biasa hari ni sedikit perkongsiaan yang ingin dikongsi pada hari Jumaat ini.sekarang kita dah berada di pertengahan Syaaban bermakna tak lama lagi akan menyusulnya Ramadan.

ketika ini, merata orang mengadakan kenduri-kendara sesuai dengan motifnya iaitu kenduri arwah,tahlil arwah dan juga nak sambut puasa.tapi yang penting janganlah kita sebagai anak hanya ingatkan arwah mak ayah kita hanya semasa bila nak puasa sahaja-seharusnya ingatan khususnya doa haruslah dikirim setiap hari. ini juga INGATAN untuk aku jua.

perkongsiaan ini aku dapat daripada seorang rakan yang mendengar satu ceramah bertajuk "Dasyatnya Doa Seorang Ibu oleh Ustaz Abdullah Mahmud''." Dia ni Ustaz untuk Angkatan Tentera Malaysia.(terima kasih Nasya)

Ibu Kita dan Kita Sebagai Ibu
- Lapangnya masa kita ada kaitan dengan keberkatan hidup kita. Kita adalah di bawah siksa Allah bilamasa ada masa untuk buat benda tak baik tapi tak ada masa nak buat yang baik

- Jika kita tak pernah kecukupan duit maksudnya kita disiksa Allah.

- *** Setitik air mata ibu jatuh, 10 kebajikan anak hilang jadi ibu-ibu jangan jatuh air mata ye dan anak jangan bagi ibu jatuh air mata. Menangis kerana anak berjaya dan bukan sedih kerana angkara anak

- Kalau balik tengah malam, buka lampu tengok dan tatap muka ibu, sebab wajah orang tidur akan menampakkan segalanya.

- Ada 3 mata yang tak dijilat api neraka iaitu:

Ø Melihat kaabah sehingga menitis air mata
Ø Membaca quran sehingga menitis air mata
Ø Memandang wajah ibu yang sedar tidur / sedar hingga berlinang air mata

- 3 orang yang kita kena tengok dan selalu pandang dalam hidup, tengok masa tidur!

Ø Anak
Ø Ibu
Ø Suami

Kata Ustaz kalau kita ada perselisihan faham dengan suami sampai nak bercerai, tengok la muka dia bila dia tidor. kalau masih terbit perasan kasih, sayang, cinta, rindu atau simpati, janganlah bercerai tapi jika tiada rasa tu semua maksudnya jodoh dah memang takda.

- Orang yang selalu menatap dan memandang ibunya takkan menangis di hari kematian ibunya sehingga teruk. Bagi siapa yang masih ada ibu, pandang ibu selalu.

- Adalah menjadi satu dosa jika kita mengguna jari telunjuk untuk menunjukkan sesuatu pada ibu kita apatah lagi berbuat lebih dari itu.

- Kalau ada niat yang baik teruskan..Allah akan bersama, jangan takut

- Kalau tak mampu lakukan sesuatu, pasang niat pun mencukupi contoh jika tak mampu tolong orang, niat nak tolong pun dah memadai

- *** Kalau kita tak mampu letakkan diri kita di tempat yang terbaik, Allah akan letakkan kita di tempat terbaik dengan syarat letakkan ibu kita di tempat yang terbaik

- Ada kaedah yang mana kita boleh minta pada Allah, dengan niat permohonan kita Allah makbulkan. caranya dengan...ungkit? kebaikan yang menimpa dengan tujuan untuk makbulkan doa kita. Kaedah tu dipanggil ? Wasilah amal? contoh:

Ø Ya Allah semalam aku sudah bersedekah sebanyak RM1, kalau itu satu kebaikan jadikanlah ia penyebab makbulnya doaku ini...

Ø Paling banyak buat baik dengan ibu kita, lagi mustajab. Makna dia wasilah amal ini sangat berkesan kalau yang dituntut tadi adalah hal-hal yang berkaitan kebaikan yang dibuat kepada ibu kita

- Antara lain yang boleh dituntut adalah apabila kita ditimpa sakit/musibah
- Kalau ditimpa sakit, baca laa Innalillahiwainnaillaihirojjiun, kemudian cakap dengan Allah:

Ø Ya Allah, berilah pahala besar untuk sakit yang aku tanggung ini?
Ø Ya Allah, bagilah aku keampunan dosa atas sakit ku ini?
malah suapkan anak pun kita boleh tuntut, apatah lagi sedekah kepada ibu dan orang yang memerlukan.

- Barang siapa yang tidak mendoakan ibu selepas sembahyang buat ibu yang sudah meninggal maka dikira dia anak derhaka walaupun pada waktu ibunya hidup dia tak pernah menderhaka. Maksudnya jika ibu masih hidup atau telah tiada, selepas setiap solat kita mesti doakannya!

- Doa orang yang masih hidup makbul untuk orang yang hidup dan mati. Jadi doakan ibu kita telah tiada!

- Doa orang yang mati makbul untuk orang yang masih hidup

contoh. kita pergi ke pusara mak kita cakap..'Mak, esok anak saya nak kawin, kalau mak ada tentu mak bahagia tengok cucu mak kawinkan? atau..'bapa, saya nak kawin esok, kalau bapa ada, pasti bapa akan gembira tengok sayakan?' Ustaz kata luahkan kepada ibu/bapa yang telah tiada kerana mereka mendengar dan mereka boleh mendoakan kita dari sana .

- Bila kita lalu kubur, perlahankan langkah kita dan jangan lupa beri salam! Mereka akan doakan kita. ...berkatilah si A ini? dan jika tak bagi salam, mereka akan kata ? celakahlah orang ini? Jadi, jangan lupa bagi salam.

- Tanda-tanda siksa Allah atas muka bumi ini antara lain simpan harta sampai mati tak pernah keluarkan

- Sesiapa yang bersedekah selalu, takkan miskin orang itu selamanya..

- Bila nak berbelanja @ shopping hendaklah kita 'spare' duit untuk sedekah kerana dalam duit kita tu ada hak org susah. Jadi bila orang buta datang masa makan, bagi la mereka sedikit duit sebab kita nak cari orang susah untuk sedekah dah amat susah masa sekarang dan takde masa, jadi Allah hantarkan orang-orang susah ini untuk kita dapatkan pahala! mengenai sendiket dan sebagainya itu,kita abaikan sahajalah...niat kita nak buat baik untuk dapat pahala Allah.jika mereka menipu,merekalah yang tanggung.

- *** Jika mak kita sudah meninggal dan semasa hayatnya kita ada peruntukkan wang untuk dia, bila mak kita dah takde teruskan memberi peruntukkan itu sebagai sedekah. Jangan kurangkan peruntukkan itu!! Ya Allah, aku sedekahkan bagi pihak ibuku, semoga pahala sedekah ini sampai kepada ibuku! Itu yang akan membuat ibu kita bahagia di sana .

- Kalau kita susah nak bersedekah, bayangkan wajah ibu kita, baru kita ringan tangan nak bersedekah

- *** Allah panjangkan usia ibu dan bapa supaya dia sakit dan nyanyuk untuk beri syurga pada anak-anaknya. Jagalah mereka dengan baik insyallah, syurga balasanya. Jadi kalau tahu ibu/bapa sakit, berebutlah menjaga ibu/bapa kita. Besar sangat pahalanya.

- Allah kalau boleh taknak kita masuk neraka jadi Allah takkan matikan seseorang dalam keadaan kotor dan berdosa jadi dia bagi kita sakit/malu/miskin untuk membersihkan kita sebelum dia mengambil kita


Selalu Bergaduh Dengan Ibu

- Jika ada antara kita yang selalu bergaduh dengan ibu, ada kemungkinan kita diganggu saka.

Ø Antara gangguan saka, selalu mimpi bayi/budak. Dukung bayi, susu bayi or selalu mimpi jatuh dari tempat tinggi/ selalu sakit tulang belakang/ tulang belakang bengkok/ rasa mengantuk selepas asar.

Ø Saka dipindahkan melalui Kasih sayang/ Harta pusaka, walaupun sebiji pinggan/Amalan/Sentuhan.

Ø Symptom dah terkena saka;

v Tak boleh tidor lena tapi bila dekat azan subuh, senang lena.
v Bila dah peringkat teruk, di usia tua kita, tengh malam selalu lapar.
v Susah nak dapat anak, senang gugur.
v Ada rasa kelibat orang lalu.
v Yang lagi parah, saka bersetubuh dgn kita, mengandung tapi anak hilang dalam kandungan jadi bila nak beintim, bercakap laa sedikit kerana saka menyerupai suami kita dan dia datang dalam keadaan diam
Ø Cara hilangkan saka, Zikir Laillahaillalah 700,000 sampai habis, insyallah saka akan cair dan keluar dari badan.

- Antara penyakit saka adalah kanser payudara, kanser rahim dan kanser tulang.

- 3 penyakit yang tiada ubat yang penyakitnya adalah datang dari syaitan iaitu kanser, aids dan leukemia. Kalau dapat penyakit ini harus mendapat perawatan cara Islam di samping daripada doktor.

- Kalau ibu kita sakit barah dan dia tak mampu berzikir, kita tolong zikirkan

- Kalau ada penyakit was-was, bacalah surah al-ikhlas..Qulhuwallahuahad 1000x sehari


Anak Lari Dari Rumah

- Kalau anak lari dari rumah, gantungkan bajunya dihanger dan anginkan dan hadiahkan surah al-ikhlas setiap hari.

- Masa laungan azan yang pertama, panggilah nama anak kita, insyallah akan sampai panggilan kita kepadanya.


Anak Degil

- *** Bila anak dah tidor, duduk di hujung kepala pangil ROH ANAK
Ø Wahai roh anakku "nama anak", jadilah kamu roh yang baik, roh yang bertimbang rasa pada ibu dan bapa, roh yang taat pada Allah, roh yang sayang sesama manusia.Insya Allah, anak akan berubah yang penting kita berusaha dengan berterusan.

mudah-mudah perkongsiaan ini manfaat untuk aku dan kalian semua. moga kita akan menjadi ibu yang terbaik untuk anak kita dan kita juga menjadi anak yang terbaik untuk ibu kita. amin.

ALAHAI...

2 comments:

Blog Archive

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali

lalala