Assalammualaikum semua...
sejak pakwe CITH ada kat rumah ni,hari-hari boleh dikatakan masak 'betul-betul'.eh? ada ke masak tak betul?...hihi.bukan apa,kalau tinggal dengan anak-anak je,taklah aku masak bergulai bagai.masak ikut selera anak-anak.lepas tu bila tak ada "ayam tambatan" (ni kata Sakinahlah!) selera makan tu macam kureng je...ni sementara dia ada ni,aku masaklah beriya sikit.dia pun dah lama tak makan macam ni.
oklah,masak asam podeh ni(asam pedas)macam yang dah CITH masukkan dalam entri selere-ikan juga.bezanya kali ni ikannya ikan parang!ada juga orang yang tak suka ikan ni,yelah banyak tulang kan!tapi sedap.dapat-dapat bila dah semalaman tu,kuahnya boleh buat cicah lempeng ke,jemput-jemput ke...
BAHAN-BAHAN:
ikan parang yang siap dibersihkan
cili kering-dikisar
bawang merah,bawang putih,halia,kunyit hidup dan belacan-dikisar
air secukupnya
daun kesum (kalau ada)
bunga kantan (kalau ada)
air asam jawa
tomato
garam secukupnya
minyak untuk menumis
(kalau suka terung atau bendi juga boleh dimasukkan-pastikan kuah dah
menggelegak, baru dimasukkan)
1. panaskan minyak dan tumis bahan kisar iaitu bawang dan
kawan-kawannya tadi
2. bila dah garing, masukkan cili kering yang juga telah dikisar.
biar sampai cili garing dan berminyak
3. apabila dah garing, masukkan air secukupnya,ikan,daun kesum dan
bunga kantan.biarkan kuah pecah minyak.
4. masukkan air asam jawa,tomato dan garam. biarkan seketika,
bolehlah diangkat untuk dihidang!ALAHAI...
pihak penaja
DI SINI KITA BICARA
SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.
FOLLOWERS SAYA
LOVE
LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2011
(462)
-
▼
May
(46)
- DIA KULEPASKAN UNTUK BERPISAH SEMENTARA
- PERANCANGAN DIROMBAK! PERMATA SENI PENUHI CUTI PE...
- VOLUME KEMARAHAN DITURUNKAN
- AKU NAK KURANG MARAH HARI INI
- KEJUTAN PM ICELAND-PERKAHWINAN DI LUAR NORMA HIDUP
- PENUKARAN JANTINA,NAMA LELAKI KEPADA PEREMPUAN-APA...
- HARGA PETROL RON 95 KEKAL UNTUK MASA DAN KETIKA INI
- SELESAI SATU PERJUANGAN DALAM HIDUP,MAMA KENA BATU...
- SECRET RECIPE -MENUNTUT PENILAIAN DAN KEJUJURAN
- PENYUSUAN SUSU IBU MENUNTUT PENGORBANAN DAN PEMAHAMAN
- HARI INI DIA DAH 2 TAHUN,MOGA DIA MENJADI TEMANKU ...
- PEPERANGAN MASIH BELUM TAMAT,BERSIAP SEDIA MELEPAS...
- HARI INI SETAHUN EMAK MENINGGALKAN KAMI
- MENGHARGAI MASA YANG SENTIASA BERGERAK PANTAS
- NUR KASIH THE MOVIE,TUNGGULAH DI YT SAJA
- SIAPA KATA TENGAH BULAN DAH KERING?
- AKU TAK SEMBAHYANG...TETAPI AKU BERJAYA.MAKSUD IST...
- BERSEDIA DENGAN KENAIKAN PETROL RON95 TIDAK LAMA LAGI
- PERKAHWINAN MENGUNDANG PELBAGAI RASA DI DALAMNYA
- BERJUANG LAGI DI MEDAN PEPERIKSAAN
- UNTUKMU GURU,SALAM TERIMA KASIH,BERBAKTI TERUS BER...
- HIDUP PERLUKAN KAWAN...TAPI BIAR BERPADA
- SIBUK ORANG SIMBAH ASID
- BLOG KEMBALI SEPERTI BIASA
- AKU INGIN MENJADI SENYAP TAPI...
- UDARA MULA BERJEREBU SEDERHANA DI RUANG UDARA KITA
- SEHELAI NOTA DAN KUNTUM ROS...SIAPA YANG TERKENA?
- DIA MINTAK DUIT LEBIH
- RESTORAN AL-RAWSHA,TEMPAT BARU LAGI SELESA
- HUHU....PANASNYA KAT LUAR..
- HARGA GULA NAIK 20 SEN MULAI ESOK...bagus atau seb...
- PENGUIN DAH KENA BEDAH
- SAKINAH DAN PERMATA SENI
- SELAMAT HARI IBU UNTUK IBU,MAMA,MAK,MAMI,AMMA...DA...
- SPA D HILL-LARI SEKEJAP SEMENTARA ADA MASA!
- IKAN KELI GORENG BERLADO TERAKHIR
- UDANG MERAH MASUK RUMAH...DOYAN O DOYAN!!
- "MAMA, ADA BERITA GEMBIRA!'
- IKAN PARANG ASAM PODEH WITH LOVE
- DUA HARI LAGI DIA DAH NAK BALIK SANA?
- RENTETAN CERITA KEMATIAN ADIK SAIFUL (pt 2)
- AYAM PENCEN MASAK KARI
- HADIAH HARI IBU IN ADVANCE...TERIMA KASIH
- SERI PENGANTIN RESORT,JANDA BAIK(Pt 2)
- DAH BALIK...(pt 1)
- SELAMAT BERCUTI UNTUK SEMUA
-
▼
May
(46)
CINTA
LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
pandai ko makan ikan parang yer... kat rumah aku ikan ni tak pernah masuk...sama gak ler ngan ikan terubuk... sbb banyak tulang..tp sedap kan, lemak ikan ni..asam podeh mmg ngam ler..mak mertua aku slalu buat.. kami tengok jer la...
ReplyDeleteni peberet famili aku.dulu time arwh mak ada,ikn parang ni dpt mkn bila abah dpt duit pencen.ikn ni kira mknn mewah lh wktu tu.tu yg pndai mkn.hihii...tp budak2 kne msk lain
ReplyDelete