hari ni masak spesis ikan baru.IKAN DELAH? emmmm...salah satu spesis ikan yang belum pernah masuk kat rumahku,tapi kali ini mula bertamu. kata pakweku,nama ikan ni IKAN DELAH, mula dengar macam lelah je...hihihihi...
kata pakwe lagi,kawannya yang berbangsa cina tu kata; ikan ni sedap.isinya lembut.selalu mereka suka buat sup atau kukus ikan ni.tapi untuk hari ini aku cuba dengan cara aku sendiri iaitu IKAN DELAH GORENG PEDAS..caraku
BAHAN-BAHAN:
ikan
bawang putih,bawang merah,halia -dikisar
cili kering-dikisar
cili padi-dipotong kecil
serai-dihiris
tomato-dipotong dadu
daun limau purut-dihiris
kacang peas
sos cili
sos tomato
air secukupnya
garam secukup rasa
minyak untuk mengoreng dan menumis
1.goreng ikan terlebih dahulu dengan garam dan kunyit seperti biasa.
ketepikan dahulu.
2.panaskan minyak,tumiskan bahan kisar bersama cili sehingga garing
3.masukkan cili padi,serai,tomato yang dipotong dadu tadi.
4.masukkan air ikut suka nak kuah banyak mana,diikuti dengan sos cili,
sos tomato dan garam secukup rasa.
5.kemudian baru dimasukkan hirisan daun limau purut bersama kacang peas.
6.akhir sekali,kuah pun sudah kelihatan berminyak-masukkan ikan tadi.
balik-balikkan ia supaya sebati dengan sambalnya. dah pun siap.
sedikit info:
ikan ini juga dikenali dengan nama Inggerisnya YELLOWTAIL FUSILIER.kalau dilihat pada badannya,tetap bersisik,sirip yang tajam dan berwarna sedikit kemerahan,kuning pada ekor.
ALAHAI...
pihak penaja
DI SINI KITA BICARA
SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.
FOLLOWERS SAYA
LOVE
LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2010
(238)
-
▼
August
(25)
- 53 TAHUN UNTUK MALAYSIAKU-MERDEKA!!!
- GULAI LEMAK KETAM TAMAN MAJU
- PERGI YANG TAKKAN KEMBALI LAGI
- POPIA PAK YA POWER memang kenyang dah!
- BATAL PUASA KE? BIASA DENGAR TAPI KURANG JELAS...
- TV3-ADA HADIAH UNTUKKU...
- BILA ANAK SIHAT,MAMA PUN SIHAT...
- HFMD-Hakimi masih sakit lagi-ujian untuk kami...
- PENYAKIT TANGAN,KAKI DAN MULUT(HFMD) dan Perawatannya
- ADUH....LAMBAT!!!
- MEE KARI SETIAKAWAN
- BERBUKA DI KG-serangan ketam dan udang!!!
- KANGKUNG? sedap TAPI berhati-hati
- BERSAHUR MEMBAWA BERKAT
- PUASA HARI PERTAMA
- SALAM RAMADAN AL MUBARAK...bukan murtabak ye!
- GULAI IKAN MASIN KURAU DENGAN NENAS
- DOA RAMADHAN MALAIKAT JIBRIL
- RAHSIA DALAM KELUARGA-mari kita ambil tahu
- IKAN DELAH GORENG PEDAS...caraku
- KUIH LAPIS CITRAWARNA
- HANGER TUDUNG UNTUK LEBIH TERSUSUN
- SUP TULANG JINGGA WHI
- IKAN TODAK LOMAK CILI PADI bersama SAWI JERUK
- GEDIKS DI SONG BOX WANGSA WALK
-
▼
August
(25)
CINTA
LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
ooo...itu rupanya ikan Delah yer... aku dh nk termuntah dh makan ikan kat umah ni. Si Jebat tu kalo boleh hari2 nk g memancing..dapat pulak Jenahak, Merah, Kerapu..ikannya beso, makan sekali dua dh muak dh..hari ni nk hanto ke Cheras plak..penuhkan peti ais kat sana plak..
ReplyDeletenasib baik pakwe aku ni g mancing sebulan sekali jer. lps ni cuti pjg.ni pun ikan ada lagi.nex wek dh posa sure tk msk kari2 ni...aku plan nk bawk blk kg ikn ni esok.
ReplyDelete