pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
There was an error in this gadget

Tuesday, October 26, 2010

EXAM-MAMA STRESS, ANAK?

minggu lepas exam untuk sekolah kebangsaan dan minggu ni pulak exam sekolah agama.nampaknya 2 minggu ni menjadi minggu yang stress untuk mama-mama semua. ye tak? untuk bapak-bapak? emm...kisah tak agaknya? atau langsung tak peka tapi buat pekak! opss....

anak-anak kalian dah mula examnya? biasalahlah kan, naluri seorang ibu ni,bila anak nak exam dia yang mengelabahnya.dia yang jadi risau,pendek kata dialah yang stressnya TAPI bila tanya dekat anak-anak...apa jawapannya? ni versi anakku, "ok ma, Ina tahu, Ina boleh buat punya,rileklah arr ma, kenapa mama yang risau suruh Ina baca buku...bla...bla..." ha, dia boleh cakap macam ni? lagi stress kita dibuatnya!

entahlah, mungkin aku banyak banyak masa di rumah melihat perkembangan dan tahu aktiviti dia,jadinya aku akan memantau atau dengan kata lainnya akan "bisinglah" untuk suruh dia baca buku,baca buku...hihii...

pakweku,disebabkan 7.30 pagi dah keluar dan paling lewat akan balik pukul 8 malam (lebih kurang 12 jam tinggalkan rumah) jadinya masa anak-anak banyak dengan aku.aku pulak seboleh mungkin tak naklah nak beratkan kepala otak pakweku dengan hal-hal anak yang remeh temeh ni MELAINKAN kalau aku memang dah tak boleh handle, emm...barulah aku akan cakap kat dia.

jadinya,bila time anak nak exam,time anak ada show,time anak ada pertandingan ke apa ke, aku yang tahu dulu.tu yang bila dapat tahu exam je,biasalah penyakit stress tu datang! hihii...

stress ni bukan apa,risau tengok orang yang nak exam ni macam tak exam! yelah kalau kita tak bising suruh bukak buku dan baca,MAKANYA tidaklah buat. kita yang kena duduk sebelah dia,dengar apa yang dia baca,lepas tu tanya balik soalan dekat dia.pantau latihan yang dibuat,tandakan latihan dia dan bla...bla...kalau kita tak turut sama 'turun padang' alamat dia buat ala-ala aje.

tapi ada juga kadang tu aku cakap; "ok Sakinah study sendiri, malas mama nak bising lagi dah.tak kuasa lah nak ajar-ajar Ina.mak mama dulu pun tak buat macam ni.." apa lagi,buat drama air mata lah pulak! ini lagilah buat aku stress!!! menangis,menangis,menangis...

pendek kata, memanglah mama ni kena campur tangan dalam soal belajar anak apatah lagi bila musim-musim exam ni...

mudah-mudahan Allah permudahkan semua urusan ini dan kepada semua 'rakan sejawat' yang menghadapi dilema macam aku...apa yang boleh dikata? SABAR AJE LAH...


ALAHAI...

2 comments:

  1. jangan stress..nanti boleh dapat darah tinggi.

    ReplyDelete
  2. btul2...penyakit tu mintak dijauhkan..

    ReplyDelete

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali

lalala