pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
There was an error in this gadget

Tuesday, October 12, 2010

PENGAT PISANG WARISAN NENEK



minum petang apa agaknya petang ni? petang ni TERrajin sikit nak buat minum petang.hahaha...ni untuk aku dan Hakimi aje sebab pakweku dan Sakinah nanti bila balik pastinya 'kejar; nasi dulu.jadinya aku berdua aje yang minum petang.

hari ni nak share minum petang sebab baru lepas buat pengat pisang! mulanya tadi buat untuk 2 biji je, bila makan rasa sedap pulak,buat lagi sekali.sampaikan Hakimi pun makan beriya! (berbaloi mama masak sampai dulu kali Mi oii...)bahan yang sangat simple dengan cepat pulak tu. ok tengok bahan ni:

BAHAN-BAHAN:

pisang nangka yang sudah tua (tak nak yang lembik sangat: yang sedang-sedang aje...
macam lagu dangdut tu)
santan
gula merah
sedikit gula melaka
secubit garam
daun pandan
sagu biji (rendam sampai kembang dahulu)


1. masakkan santan, gula merah dan gula melaka.

2. masukkkan daun pandan,garam,kacau hingga mendidih.

3. kemudian masukkan pisang.kacau dan kemudian bolehlah dimasukkan
sagu biji. siap dah untuk dihidang!

TIPS

* kalau suka manis lebih,gula melaka tadi bolehlah ditukarkan kepada
gula pasir. tetapi buah pisang itu sendiri dah cukup manis, rasanya tak perlu
nak manis lagi.kurangkan manis dalam masakan,tambahkan manis dalam senyuman!




ALAHAI...

3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. aku ngan kimi je makan .yg lagi 2 tu emmm...

    ReplyDelete

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali

lalala