pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
There was an error in this gadget

Wednesday, October 6, 2010

PUDING KARAMEL DAIRY CHAMP


hari ni nak tunjuk satu resepi puding.dah lama jugak tak kongsi resepi ni... puding ni ada yang panggil puding gula hangus,ada yang panggil puding telur (sebab banyak guna telur)...tapi bagi aku dan famili-kami memanggilnya dengan PUDING KARAMEL (sebab rasa krim-krim tu agaknya...)

resepi ini lama aku pelajari daripada kakak iparku -Kak Ijah.setiap bulan puasa,memang dia berniaga puding ni saja dan memang ada pelanggan setianya.oklah, kita lihat resepinya:

BAHAN-BAHAN:

telur ayam 10 biji
2 cawan gula - 1 cawan dibuat gula hangus
- 1 cawan untuk dipukul bersama telur
1 sudu kecil esen vanila
satu tin susu cair DAIRI CHAMP
satu tin air
sedikit pewarna kuning


1. masakkan 1 cawan gula untuk dijadikan gula hangus-jangan
hangus betul ye! agak-agaklah..,nanti pahit pulak
(masakkan dalam loyang yang nak dikukus)

2. pukul telur dengan 1 cawan gula hingga kembang.

3. masukkan esen vanila,sedikit pewarna ,susu cair dan air.
pukul lagi.

4. didihkan air kukusan-masukkan adunan (no3) ke dalam loyang
gula hangus tadi dan kukuslah sehingga 40 minit. dah siap!


tips:

1.biar sejuk dahulu-baru diterbalikkan adunan atas
bekas yang disediakan.

2.pastikan bekas tersebut sedikit melengkung untuk
menadah air gula daripada tumpah atau keluarkan
terlebih dahulu air gula tersebut

3.untuk mereka yang sedikit tak gemar dengan rasa telur
-sejukkan puding terlebih dahulu dalam peti sejuk-
lepas tu baru makan! dah tak bau lagi telur!
(selamat mencuba!)


ALAHAI...

2 comments:

  1. huish..banyak nyer telo nk buat puding ni..sah2 la aku tak buat..apalagi nk makan. Puding Karamel yg Nazirah bawak ari tu pun aku jamah sikit jer..sbb nya dh tau mesti banyak telur.... tp anak2 aku suka plak...habis diorang makan...

    ReplyDelete
  2. ni ikut saiz telur ler.klu saiz A tu- 7-8 cukup dh.tp tk bau tlur pun-sbb dh bubuh esen vanila.makan dlm sejuk2...

    ReplyDelete

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali

lalala