pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
There was an error in this gadget

Friday, May 14, 2010

SEPAT TANI GORENG PEDAS


ikan sepat ni pakweku beli di pasar tani. kalau pergi awal, dapatlah ikan yang canggih sikit. ye lah hari-hari makan ikan laut jer, apa kata try ikan air tawar pulak. menu hari ni ikan sepat tani goreng pedas. ( kalau dapat yang besar, sedap dimasak gulai!)

BAHAN-BAHAN

ikan sepat- dah tentulah, tidak nanti nama jadi lain!
cili kering kisar
sedikit belacan melaka
bawang putih dan merah
sedikit halia
* dikisar semuanya.
minyak untuk menumis
air asam jawa
sos tiram
sos tomato
sos cili
air secukupnya
garam secukup rasa
(cili padi kalau suka)

1. terlebih dahulu ikan harus digoreng dengan garam dan kunyit. ketepikan
tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
2. masukkan cili kisar dan goreng garing. masukkan sos tiram, sos tomato,
sos cili dan kacau lagi. (jika suka lagi pedas, bubuhkan cili padi potong)
3. masukkan air asam jawa, garam dan tambah air jika ingin berkuah. siap
untuk dihidangkan

* untuk menghilangkan hanyir dan lendir pada ikan, terlebih dulu rendamkan ikan tersebut dengan perahan limau kasturi@asam jawa dan sedikit garam dalam 20-30 minit.

ALAHAI...

No comments:

Post a Comment

Blog Archive

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali

lalala