pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
There was an error in this gadget

Thursday, May 6, 2010

CENCARU LOMAK CILI PADI BERSAMA KOBIS ASIN


selalunya ikan cencaru buat bakar dan cicah air asam jer tapi hari ni rasa nak masak gulai lak. kebetulan dalam fridge ada pulak kobis asin. wah, dah kene la tu 'gengnya'. okeylah so hari ni kita masak ikan cencaru lomak cili padi bersama kobis asin.

BAHAN-BAHAN

ikan cencaru
cili padi-ikut suka nak
sedikit halia
sekeping asam keping
santan kelapa
garam -tk perlu banyak sebab kobis tu dah masin
kobis asin

1.ikan cencaru dibuang kulit- tp awas terkena jari..aduh hai...

2.tumbuk@kisar cili padi bersama sedikit halia
3.masukkan cili padi tadi ke dalam periuk yang telah dibubuhkan santan.
kacau seketika
4.masukkan ikan, masukkan asam keping dan masakkan ia.
5.apabila lauk sudah kelihatan mendidih@menggelegak, masukkan kobis asin tadi. (terlebih dulu kobis asin itu direndam dengan sedikit garam untuk
kurangkan rasa masinnya. terpulang kepada anda)

6.rasa garamnya, jika kurang, tambah garam atau jika rasa dah cukup masin,
tak perlu lagi.
7.masaklah sehingga kuah kelihatan sudah berminyak dan siap untuk dimakan!

ALAHAI...

2 comments:

  1. Samo lah respi ko ni ngan respi mak mertuo den....lama dh tak rasa...mak mertua aku tu, segala benda pun boleh letak dalam masak lemak..tp still sedap..

    ReplyDelete
  2. mmg pun ...org melako lah. lagi satu bubuh terung pipit atau petai. sodap gak tu!

    ReplyDelete

Blog Archive

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali

lalala