pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
There was an error in this gadget

Friday, May 7, 2010

PULUT MANGGA manis BERSANTAN



emm... panas-panas gini kalau dapat benda-benda yang sejuk...aduhai..bestnya kan! okeylah mari kita buat pencuci mulut tengahari ni.apakata kita buat resipi ni yang lebih popular di Thai dan negeri-negeri utara Malaysia. kita buat pulut manga bersantan.lagi pun sekarang tengah musim mangga. 3 kilo rm 10.

BAHAN-BAHAN

pulut direndam selama 3-4 jam
mangga masak- pasti yang masak ranum..aduhai...
santan pekat untuk 2 bancuhan-pulut dan mangga
garam
daun pandan

1. kukus pulut tadi bersama 2 helai daun pandan- bau wangi pada pulut
dalam 20 minit dan angkat.
2. gaulkan pulut tadi dengan sedikit garam dan sedikit santan dan

kukus semula-dalam 5-10 minit
3. potong buah mangga tadi dan bolehlah dimakan bersama
pulut yang siap dikukus tadi berserta baki santan yang
telah terlebih dulu dibubuh sedikit garam.

(sebelum dicurah santan keatasnya)

* santan hendaklah dimasak sedikit di atas dapur@boleh juga menggunakan
air masak semasa membancuhnya.
* simpan terlebih dahulu buah mangga yang siap dipotong dalam fridge-
dan kemudian baru dimakan..emmm...sedapnye dengan gabungan
manis mangga,lemak santan dan pulut dan juga sejuknya...

ADUHAI...

No comments:

Post a Comment

Blog Archive

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali

lalala