tengahari ni aku nak keluar berjalan sekitar KL.malam ni tak balik rumah...hihii.. check in kat Brisdale Hotel dan check out esok.pakweku cutilah esok nampaknya.
sebelum nak keluar ni,kena isi perut dulu.pagi ni specialnya pakweku yang ke dapur.dia yang beli ikan,dia yang masak hari ni! aku tukang snap gambar pastu tukang rasa dulu.oklah tu...eh lupa, aku masak jugak nasi dan sayur! alahai...
kata dia,nama menu ni ikan kembung kukus nyonya.kalau makan kat KLCC faham-faham ajelah harganya.kembung kat pasar tak lah mahal sangat harganya kan...tapi bila dah masuk tempat macam tu...alamat naik taraflah dia!
ok, kita tengok bahan dia ye...
BAHAN-BAHANNYA;
1.ikan kembung yang sedang-sedang aje...
-dibersihkan dan siap dikelar-kelar.(jangan sampai kelar 18 pulak!)
2.bahan perapan -ni yang cepatlah. (guna pes Adabi ikan bakar)
3.aluminium foil
4.air kukusan
meh tengok cara pulak:
1.ikan kembung yang siap dkelar tadi diperapkan dengan bahan perapan tadi dalam 10-20 minit.2. ambil aluminium foil,
letakkan ikan tersebut dan lipatlah ia seperti di gambar di bawah ni.(pakwe aku ni lebih teliti sikit dari aku bab-bab ngini)3. panaskan air kukusan sehingga mendidih,kemudian susunkan ikan-ikan tadi.biarkan ia dalam 10-15 minit selepas itu, ikan tadi boleh dah dimakan!* sedapnya makan masa panas-panas ni.
* rasa? sedikit hampir sama dengan rasa asam pedas tetapi yang ini lebih cair
sedikit.
* bertambah sedap kalau dapat rasa air tangan orang lain pulak kan!
ALAHAI...
pihak penaja
DI SINI KITA BICARA
SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.
FOLLOWERS SAYA
LOVE
LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Sunday, December 12, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2010
(238)
-
▼
December
(34)
- DINOS ALIVE DI PUSAT SAINS!
- FAMILI GATHERING
- IKAN BAKAR MUARA SG DUYONG (3)
- HOTEL MAHKOTA -SESUAI UNTUK FAMILI (2)
- KITA MENANG-SATU KEBANGKITAN KEMBALI!
- YURAN ANAK TANGGUH,ROKOK DAN ASTRO DIDAHULUKAN
- JEJAK SEJARAH DI BANDA HILIR MELAKA (1)
- PENATNYA RASA...
- BERJALAN DAN BERCUTI DI MELAKA
- HEBAT SANGAT?
- MUDAH TAPI SELALU TAK PERASAN!
- DIVIDEN ASB, JOM KITA UPDATE!
- ZOO NEGARA...aduh lenguhnya kaki nak jalan!
- MEMORIAL TUNKU ABDUL RAHMAN...menyusuri sejarah
- WET WORLD WATER PARK-berendam sampai kecut jari!
- SATE EMAS KAJANG...apa nak ada!
- AKHIRNYA DIA MINTA DILEPASKAN!
- BERAPA BANYAK PARTI UNTUK MELAYU?
- TAMAN RAMA-RAMA KL-aduh cantiknya dia!
- HOTEL BRISDALE...best juga!
- MUZIUM POLIS-satu info yang bernilai
- MASJID NEGARA-bukan untuk kita saja!
- PLANETARIUM NEGARA...penat nak menapak
- MEMORIAL TUN RAZAK
- AL RAWSHA RESTAURANT- lepas makan cakap Arablah...
- KEMBUNG KUKUS PAKWEKU
- 20 PERKARA JANGAN!
- SAMAN BEKAS PERMAISUR AISHAH
- RESTORAN PUTERI...truely kampung style
- SPA D'HILL SETIAWANGSA...jom relax
- SALAM MAAL HIJRAH 1432
- DAH BALIK...banyak nak kena kemas ni...
- BERCUTI DI PULAU PANGKOR
- TERTUNAILAH JANJI UNTUK SAKINAH
-
▼
December
(34)
CINTA
LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
sodap tu....hish
ReplyDeletesalam & selamat pagi buat chempaka...
ReplyDeletemacam sedap ajer..lama dah tak buat.
ReplyDeleterasa dah jemu lah pulak ashik singgah cendul leman dawi tu.kalau gi sana..kamu bawak ajer bekal masuk..kang lapar susah pulak anak..
kat dalam tu harga makanan mahal sungguh.
mmg lah,klu sesekali kita rasa ENCIK pulak yg masak kan..asik pegang pen kt opis tu...sesekali g dapur...tak jatuh maruah pun.semua happy lagi ada.
ReplyDeletekak ina: ok kak.