pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
There was an error in this gadget

Tuesday, August 16, 2011

ANTARA KEWAJARAN KAD RAYA DENGAN KEMUDAHAN IT


Assalammualaikum semua pengunjung CITH...

selain cerita pasal baju raya,langsir raya, kuih raya,satu yang tak tinggal ialah kad raya.kembali mengimbas zaman sebelum ada FB,TWEETER atau EMAIL,kad inilah sebagai medium untuk merancakkan semangat raya.

semalam CITH dah siap belikan 10 keping kad raya.macam biasa tahun sebelum-sebelumnya memang CITH masih lagi mengamalkan kiriman kad raya ini.khususnya kepada pakwe CITH, mak(arwah),keluarga mertua dan adik beradik.entahlah,biarlah bagi orang lain kad-kad ni dah ketinggalan tapi bagi CITH,kad ini tetap ada nilai sentimentalnya.

yelah,kalau dulu zaman muda remaja nak raya ni sibuk cari kad raya.ada yang berbunyi,ada yang tidak,ada yang berbetuk karikatur dan ada yang biasa.apa pun rupanya motifnya tetap sama iaitu menyampaikan salam lebaran dan seterusnya merapatkan hubungan.masa-masa nilah,abang posmen merupakan orang penting yang ditunggu saban hari.yelah bak kata pantun "pecah gelas pecah kaca,sudah baca harap balas" jadinya tiap kali kad yang dihantar pastilah ada balasannya.hihi...

kini rasanya budaya menulis itu CITH lihat semakin kurang.lebih cepat taip di telefon atau di komputer tapi tetap ada rasa kelainannya.FEEL tu macam kuranglah!CITH pun turut mengajar Sakinah hantar kad kepada kawan-kawannya.yelah macam zaman kita sekolah dulu.dalam kad nilah kita cerita pasal raya.antara soalan WAJIB- dah beli baju raya? baju raya tahun ni berapa pasang? mak awak dah buat kuih raya?...bla..bla...dan tak tinggal pantun 2 kerat yan popular tu!

CITH:kecanggihan IT itu tetap tidak mampu menenggelamkan budaya menulis kad ini meski pun sedikit sebanyak ia semakin tercabar dan tercabar.kalau dulu CITH yang penat menulis tapi kini tak lagi.Sakinah dah ambil tugas tulis-menulis tu...hihi...

ALAHAI...

No comments:

Post a Comment

Blog Archive

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali

lalala