Assalammualaikum semua...
bukan rahsia lagi,punca kematian orang moden sekarang bukan disebabkan tidak makan tetapi terlebih makan makanan yang tidak berkhasiat dan memudaratkan.
sedikit info yang aku kutip menerusi majalah Melenia Muslim(April 2010), kenali kod makanan yang digunakan dalam bahan makanan kita.(foto oleh GOOGLE.COM)NOMBOR E- kod bahan tambah secara sengaja ke dalam atau ke atas makanan dalam kuantiti yang sedikit untuk mengekalkan dan merperbaiki kualiti,penampilan-tekstur,konsistensi,perisa,bau,rasa dan tempoh penyimpanan.
kod ini selalunya digunakan pada label makanan di Negara Kesatuan Eropah,Australia,New Zealand,Amerika Utara-Kanada dan Israel.
apa yang selalu menjadi keraguan ialah dengan kod E 471 iaitu sejenis emulsifiersejenis bahan kimia yang digunakan bagi memperbaiki mutu makanan.
ia dihasilkan sama ada daripada sumber lemak haiwan-lembu(bovine)dan babi(porcine) atau tumbuhan -minyak kelapa sawit.ini bermakna bahan tersebut boleh dianggap halal atau haram bergantung kepada sumber prosesnya.
dalam hal ini JAKIM bertanggungjawab dalam pensijilan halal bagi mengelakkan keraguan di kalangan umat Islam.maka,apa jua nombor yang digunakan,jika terdapat logo halal maka ia telah mematuhi piawaian halal oleh JAKIM
ANTARA KOD MAKANAN LAIN:
E100-E199= WARNA
E200-E299= PENGAWET
E300-E399=OKSIDAN,FOSFAT,ANTIOKSIDA,PENGAWAL ASID
E400-E499=PEMEKAT,PELEMBAB,PENSTABIL,EMULSIFIER
E500-E599= GARAM,REGULATOR ASID,AGEN PENGHLANG KERAK
E600-E699=PENAMBAH PERISA
E700-E799=ANTIBIOTIK
E900-E999=PEMANIS,BAHAN-BAHAN LAIN
E1000-E1999=BAHAN KIMIA TAMBAHAN
AKU? sebagai manager dapur adalah menjadi tanggungjawab kita nilah untuk menyediakan yang terbaik untuk perut orang tersayang...
ALAHAI...
pihak penaja
DI SINI KITA BICARA
SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.
FOLLOWERS SAYA
LOVE
LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2011
(462)
-
▼
February
(34)
- KISAH HAKIMI, HARI INI DIA KENA TINGGAL...
- TIBA-TIBA DIA BUAT HAL PULAK...
- HARI ITU SEMAKIN HAMPIR...
- GULAI IKAN PARANG BERSAMA BELIMBING BULUH
- PERKESO-FAEDAH PENGURUSAN JENAZAH
- SELEPAS HOSNI, APA NASIB MUAMMAR GADDAFI?
- SEKALI LAGI DIDUGANYA
- TIADA BUKTI TUALA WANITA PUNCA KANSER
- BUDAK SEKOLAH EXAM...mama jadi tak tentu
- KENALI DAN AMBIL TAHU KOD MAKANAN
- BERINGAT SEBELUM KENA
- DI KAMPUNG EDISI JAMU TEKAK DAN PERUT
- APA ITU SEKOLAH BERPRESTASI TINGGI ?
- ANTARA RELEVAN KAIN BATIK DAN SELUAR?
- ANTARA BEKAL VS BELI DI KANTIN
- SALAM MAULIDUR RASUL
- FAKTA KHASIAT IKAN KELI
- TEMAN DIA BERSHOPPING
- KARNIVAL WOW PUTRAJAYA-jalan minggu terakhir
- HOSNI MUBARAK,AKHIRNYA MENYERAH JUGA
- PERIKSA KESIHATAN DIRI
- IKAN BAKAR BAGAN LALANG SEAVIEW penuhi citarasa
- KITA BERSYUKUR TAK HARI INI?
- HOTEL SERI MALAYSIA SEPANG-terakhir bercuti untuk ...
- HATI INI TIBA-TIBA JADI SAYU
- MASAKAN PADANG GARUDA menyerang KG BARU
- AKIBAT BERGANTUNG,MAHALNYA BAWANG...
- BERMULA SESI LANJUTAN DI SWATARI
- BIRTHDAY MAK-ANAK,kongsi hari
- BARU BALIK...TUGAS MENANTI
- ANOLOGI SEBATANG POKOK...siapakah kita?
- KETAHUI HAK KITA DENGAN POLIS
- KAMPUNGKU BANJIR?
- HARI NI ORANG KL CUTI
-
▼
February
(34)
CINTA
LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali
No comments:
Post a Comment