pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY
There was an error in this gadget

Monday, January 17, 2011

ISU KESELAMATAN FACEBOOK

Assalammualaikum semua...

semoga sihat semua hendaknya kalian di luar sana.untuk aku pulak-sejak malam tadi,kepala rasa begong sikit,tekat perit,selesama-agaknya penangan nak jadi demam tapi tak demam.sabo je lah...

nak bercakap pasal FACEBOOK.rasanya hampir semua orang ada akaun muka buku ni kan...budak yang tadika pun dah ada!gempak tak gempak tu...

pagi tadi aku mengikuti siaran MHI di TV3 mengenai Isu Keselamatan Dalam Dunia Siber Facebook.perbincangan tadi adalah lantaran daripada banyaknya pencerobohan terhadap ruang lingkup peribadi yang dapat diterjah oleh sesiapa sahaja pada masa kini.

yelah apa taknya,ada orang tak kenal,tiba-tiba nak request dengan kita dan tanpa kita perasan kononnya nak tunjuk kat semua yang kita ni ada friend list yang beratus@beribu,kita pun add mereka.sudahnya apa sahaja yang terpapar dalam facebook kita akan dapat diketahui oleh mereka yang tidak dikenali.

asal facebook ni memanglah tujuannya baik iaitu menghubungi atau menjejaki semula rangkaian kawan-kawan yang lama terpisah. macam aku sendiri,melalui Fb ini dapat kembali menjejaki kawan lama yang terpisah sejak habis darjah 6 dulu.seronok bukan main!

TETAPI apabila pendedahan,penyamaran,penipuan berlaku,rasanya tidak selamat kalau tidak berhati-hati.kadang-kadang kita tak perasan apa yang ditulis di wall atau bahan yang dipaparkan akan dimanupulasikan oleh orang lain atau pencerobohon akaun boleh berlaku.lupalah, ada saja manusia yang tidak berhati perut di sekelilingi kita...

ALAHAI...

No comments:

Post a Comment

Blog Archive

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali

lalala