pihak penaja

DI SINI KITA BICARA

SELAMAT DATANG KE CITH. AKU HANYA ORANG BIASA.MENULIS SEKADAR BIASA-BIASA.LUAHAN SUARA DARI DAPUR SEORANG SURI, CETUSAN DARI HATI, PANDANGAN DARI MATA UNTUK DIARI SEHARIANKU.

FOLLOWERS SAYA

LOVE

LOVE: THE MOST POWERFUL ENERGY

Saturday, January 8, 2011

SIHAT PILIH DAGING KAMBING

biasanya bila sebut daging kambing je, pastinya ada yang rasa takut nak makan.bukan apa,takut jadi punca darah tinggi lah pulak atau hipertasi.

tapi sebenarnya daripada yang aku baca dalam Mingguan Wanita 7-13 Jan 2011,daging kambing dikatakan lebih sihat daripada daging-daging yang lain.berikut kajian yang dibuat:
100 gram daging kambing =154 kalori,9.2mg lemak,3.6mg lemak jenuh
100 gram daging lembu =207 kalori,14mg lemak,51mg lemak jenuh.

daging kambing juga mempunyai sumber zat besi,vitamin B,kolin dan selenium yang terbaik yang menjadi zat penghalang kanser.

namun, ni ada jugak...lemak kambing mempunyai peratusan tinggi kolesterolnya berbanding daging ayam dan lembu.ni yang bimbangkan kitakan!tetapi kita masih boleh mengambilnya dengan daging kambing di bawah usia 6 bulan.(maknanya yang banyak koles tu ialah yang dah tua!)

jadi,kita masih boleh makan daging kambing TETAPI bukan lemaknya.dagingnya sangat sihat manakala lemaknya SANGAT JAHAT.sebelum masak,kena buang lemak-lemak tu dahulu.

ALAHAI...

No comments:

Post a Comment

Blog Archive

CINTA

LUAHAN CINTA DI AWAL PERKAHWINAN TIDAK CUKUP,CINTA PERLU DIBAJA DAN DISIRAM AGAR KEKAL MEKAR DAN BERKEMBANG.CINTA BOLEH ADA DAN BOLEH KEMBALI TIADA JIKA TIDAK DIBAJA.CINTA PERLU DILUAH BUKAN DIPENDAM DIAM-suzana ghazali

lalala